Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 15:00

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με... φόρα πάνω από τις 880 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας όχι μόνο να καλύψει τις απώλειες των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου, αλλά και να κινηθεί εκ νέου πλησίον των 900 μονάδων, οι οποίες αποτελούν και τη μεγάλη πρόκληση της αγοράς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,61% στις 884,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.226,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,46%, στις 871,87 μονάδες.

  Μια εντελώς διαφορετική συνεδρίαση βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, με το ΧΑ όχι μόνο να διαπερνά με ευκολία την αντίσταση των 872-875 μονάδων, αλλά και να ανεβάζει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, από τα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Και αυτό συμβαίνει όταν η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων βρίσκεται σε θετικά εδάφη, συμβάλλοντας στην ανοδική κίνηση.

  Την ίδια ώρα, η τελευταία ανάλυση της Bank of America δημοσιοποίησε τα θετικά μηνύματα που έλαβε για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών assets, από το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα. Βέβαια, όπως τονίζει, η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τρεις κύριες προκλήσεις: την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με την παράλληλα μείωση του φορολογικού βάρους, την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των NPLs των τραπεζών και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

  Επίσης, θετικά λειτουργεί και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος επιβεβαίωσε την αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη διαδικασία να αναμένεται "να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες".

  Και αυτή η δήλωση ήρθε μετά τα θετικά λόγια για τη νέα κυβέρνηση και τα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα επαναλήφθηκαν.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του παραμένει σχετικά απαισιόδοξο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπολογίζοντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ και το 2020 θα κινηθεί κοντά στο 2% (έναντι 2,8% που εκτιμά η Αθήνα), ενώ επιμένει και στη θέση του περί μη βιωσιμότητας του χρέους μετά το 2023 (την οποία όμως συνδέει με ανάγκη για μείωση των πλεονασμάτων). Επίσης, επαναλαμβάνει και την πάγια θέση του για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης και για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

  Η εικόνα στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Εθνική και Coca Cola σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ Eurobank και Alpha Bank σημειώνουν άνοδο 3,46% και 3,05% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Cenergy, Πειραιώς και Σαράντης, ενώ άνω του 1% σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Aegean. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι ΟΛΠ και Jumbo, ενώ η Motor Oil είναι χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ