Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 11:36

  Tα "top buys" της Citigroup: Οι 14 μετοχές από την Ευρώπη που θα "τρέξουν"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τη λίστα με τα μεγαλύτερα "buys" των αναλυτών της από την περιοχή της Ευρώπης δημοσίευσε η Citigroup, τα οποία και αναμένει να "τρέξουν" μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όπως επισημαίνει, τους τελευταίους τρεις μήνες αυτό το "καλάθι" μετοχών έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 15,5%, υπεραποδίδοντας της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς κατά 5,1%, ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η λίστα αυτή (Focus List) έχει σημειώσει άλμα της τάξης του 9,8%, υπεραποδίδοντας κατά 1,8% της αγοράς.

  Τα 14 buys

  Σε αυτήν τη λίστα η Citi τοποθετεί τις ArcelorMittal, AstraZeneca, Buynzl, BP, Credit Suisse, Delivery Hero, Johnson Matthey, Kering, LafargeHolcim, Sanofi, Siemnes, Tesco, Vodafone και Volvo. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, οι μετοχές αυτές θα δώσουν κέρδη της τάξης του 18% έως και 41% μέσα στο επόμενο 12μηνο. Όπως επισημαίνει, σε σχέση με την αντιστοίχιση λίστα που δημοσίευσε τον Ιούλιο, έχει αφαιρέσει τις ING Groep, AXA SA και Iberdola.

  γωδ

  To "καλάθι" των top buys επικεντρώνεται σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα στις οποίες οι επενδυτές μπορούν να χτίσουν θέσεις. Η προϋπόθεση της υψηλής ρευστότητας σημαίνει ότι αποκλείονται ορισμένες μετοχές με υψηλότερες εκτιμήσεις κερδών για το επόμενο διάστημα.

  σδφσ

  Εξετάζοντας τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών γενικότερα, η Citi επισημαίνει πως το μομέντουμ των κερδών ανά μετοχή (ΕPS) φαίνεται "λογικό" δεδομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι χαμηλές αποτιμήσεις έναντι των ομολόγων έχουν οδηγήσει στη μείωση των θέσεων των επενδυτών από τις μετοχές και στη στροφή τους προς τους κρατικούς τίτλους. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να σημειώσει άνοδο της τάξης του 5% μέχρι το τέλος του 2020 (στόχος οι 420 μονάδες).

  Ποιες αγορές προτιμά

  Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, η Citi προτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι της ηπειρωτικής Ευρώπης. Έτσι, τηρεί στάση overweight στην αγορά της Βρετανίας και "ουδέτερη" στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης, από την οποία ωστόσο προτιμά το χρηματιστήριο της Ελβετίας έναντι αυτού της Γερμανίας, ενώ θετική είναι για τις αγορές της Σουηδίας και της Γαλλίας.   Η επιβράδυνση των οικονομιών και τα χαμηλά επιτόκια οδηγούν την Citi να είναι πρόθυμη να πληρώσει ένα premium για την ανάπτυξη. Αυτό εξηγεί την προτίμησή της για κλάδους και χώρες που εμφανίζουν καλύτερα κέρδη ανά μετοχή και υψηλά μερίσματα. Ο αγαπημένος της δείκτης αποτίμησης είναι η απόδοση των ελευθέρων ταμειακών ροών (FCF) όπως τονίζει, και όχι  ο δείκτης p/e και αυτό βοηθά στο να αποφευχθούν οι "παγίδες αξίας".   

  φδγβδφ

  Όπως επισημαίνεται, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης της τάξης του 1,1% το 2019 και 1,0% το 2020. Η επιβράδυνση της οικονομίας και η έλλειψη αύξησης του πληθωρισμού έπεισαν την ΕΚΤ να ξαναρχίσει το πρόγραμμα QE, επισημαίνει, προσθέτοντας πως ενώ οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες θα βοηθήσουν, κατά τη Citi, το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι απίθανο να ενισχύσει τον πληθωρισμό πιο κοντά προς τον στόχο. Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023.

  Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 2%-3% το  2020, ενώ αναμένει ότι οι υποβαθμίσεις των κερδών από τους αναλυτές θα συνεχιστούν. Οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται μετρίως φτηνές σε απόλυτη βάση και εξαιρετικά φτηνές σε σχέση με τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, όπως καταλήγει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ