Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 17:26

  Με Lamda και Coca Cola η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Με Lamda και Coca Cola η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη… κόντρα στις πιέσεις που άσκησαν οι profit takers, κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας, με τη βοήθεια τόσο της Coca Cola όσο και της Lamda, όχι μόνο να μηδενίσει τις απώλειες, αλλά και να "τραβήξει" σε θετικά εδάφη αρκετούς τίτλους.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 870,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 861,82 μονάδων (-0,54%) και 872,07 μονάδων (+0,65%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,15%, στις 2.179,24 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.192,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 851,84 μονάδες, από -1,44% ενδοσυνεδριακά.

  Αρχικά ήταν η Coca Cola που με στάθμιση πάνω από το 20,7% στον FTSE 25, ανέλαβε το βάρος να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης και είχαν οδηγήσει την πλειονότητα των τίτλων σε αρνητικά εδάφη. Όσο κυλούσε όμως η συνεδρίαση έβρισκε συμμάχους τόσο από την Alpha Bank και τη ΔΕΗ, όσο και από τη Λάμδα, η οποία την τελευταία ώρα έκανε ένα εντυπωσιακό ράλι.

  Οι αναλυτές, άλλωστε, με μπαράζ εκθέσεών τους, αναλύουν τις τελευταίες ημέρες την αξία που θα δώσει το Ελληνικό στη Lamda Development, η μετοχή της οποίας έχει αρχίσει να μπαίνει έντονα στο ραντάρ της αγοράς. Πάντως, όμως επισημαίνεται από τους αναλυτές αν και υπάρχουν κίνδυνοι καθυστέρησης, εκτέλεσης καθώς και κίνδυνοι χρηματοδότησης στο project του Ελληνικού, εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου ύψους 2 δισ. ευρώ.

  Ένα άλλο θετικό στοιχείο σήμερα ήταν η ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης λόγω της χθεσινής υπεραπόδοσης και των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που πυροδότησε. Είναι άλλωστε αναμενόμενο ότι τα περισσότερα χαρτοφυλάκια παραμένουν επιφυλακτικά στις παραμέτρους του σχεδίου "Ηρακλής" για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Εντούτοις, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Eurobank αποφάσισε χθες ότι θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή" με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αξιολόγησε ως ικανοποιητικές και τις δύο προσφορές που έχουν υποβληθεί από PIMCO και doValue για λογαριασμό της Fortress. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα κριθεί όχι μόνο στη βάση της διαφοράς τιμήματος, αλλά στο σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δύο ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, η Fortress προηγείται του τιμήματος και είναι επίσης εξειδικευμένος διαχειριστής, ενώ η Pimco έχει ήδη μετοχική σχέση με την Eurobank (ελέγχει το 5,1% της τράπεζας) και είναι μεγάλο fund.

  Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε σήμερα να μπει στη ζώνη των 872-875 μονάδων, όπου είναι η μεγάλη αντίσταση, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στις 900 μονάδες. Οι 858 μονάδες είναι πλέον πολύ σημαντικό επίπεδο που συντηρεί την τάση του τελευταίου διαστήματος. Μία κατοχύρωση θα μας οδηγήσει πιθανά στις 840 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη 5,59% και 5,09% αντίστοιχα, με τον Φουρλή να κλείνει στο +2,44% και τις Motor Oil και Alpha Bank στο +1,12% και +1,06% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ έκλεισαν με πτώση 1,39% και 1,30% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Πειραιώς, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ, Βιοχαλκο και Cenergy.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ