Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 16:19

  Ομολογιακό sell-off, o "ήχος" της χιονοστιβάδας που ...έρχεται;

  Ομολογιακό sell-off, o "ήχος" της χιονοστιβάδας που ...έρχεται;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η οικονομική ιστοσελίδα του Bloomberg, o όγκος των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε απότομα κατά περίπου 2 τρισ. δολ. 

  Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που από μόνοι τους συνήθως δεν κινούν το ενδιαφέρον. Τα ίδια νούμερα όμως… ζωντανεύουν και αποκτούν τρομακτική δυναμική όταν τα δει κανείς στο δικό τους περιβάλλον. 

  Ένα τέτοιο νούμερο, αυτό της απότομης μείωσης των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια, τα τελευταία 24ωρα έχει αρχίσει να ζωντανεύει και να αποκτά "απειλητικά" χαρακτηριστικά. Στο περιθώριο αυτού του "κύματος" αύξησης των αποδόσεων τα ελληνικά ομόλογα όπως και τα ιταλικά, γνώρισαν μετά από καιρό για πρώτη φορά μια μικρή σχετικά αύξηση των αποδόσεών τους. 

  Από μόνο του το γεγονός αυτό δεν θα έλεγε και πολλά αν σκεφθεί κανείς ότι αυτό το παράδοξο χρηματοοικονομικό "φρούτο" ιδιαίτερα μετά το 2015, αποτέλεσμα της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (και ιδιαίτερα της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας), εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε τεράστιους όγκους, ήτοι έχει μία τρέχουσα ονομαστική αξία 11,6 τρισ. δολ. 

  Αυτό που δίνει διαφορετικό νόημα στη μεταβολή αυτή είναι το γεγονός ότι "συνέβη" σε συνθήκες όπου ο όγκος αυτός θα έπρεπε να έχει αυξηθεί κατακόρυφα αντί να μειώνεται. 

  Οι "συνθήκες" αυτές δεν αφορούν άλλο από το ότι η μείωση αυτή σημειώνεται σε ένα περιβάλλον που στις διεθνείς χρηματαγορές οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του συστήματος η EKT και η Fed, συντονισμένα όσο ποτέ άλλοτε (πέρα από το 2008), παρεμβαίνουν με νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, με μείωση των επιτοκίων και με ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων αγοράς τίτλων. 

  Υπό φυσιολογικές συνθήκες μια τόσο γιγάντια και συντονισμένη παρέμβαση θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων και σε απότομη αύξηση του όγκου των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια. 

  Το "παράδοξο" είναι ότι αυτή την φορά συνέβη το αντίθετο από τις προηγούμενες παρεμβάσεις. 

  Οι αποδόσεις σε πολλούς τίτλους αυξήθηκαν, σαν αποτέλεσμα ενός ισχυρού κύματος πωλήσεων – ορισμένοι το αποκάλεσαν "sell off” – αντί να μειωθούν, καθώς οι αγορές ομολόγων πολλών δεκάδων δισ. δολ. και ευρώ μέσω του QE της ΕΚΤ και της Fed άρχισαν να διοχετεύουν και πάλι τεράστια ποσά ρευστότητας στις αγορές. 

  Η απάντηση σ' αυτό το παράδοξο, σε πρώτη "ανάγνωση", είναι ότι οι πωλήσεις υπερίσχυσαν των συντονισμένων αγορών. 

  Που σημαίνει ότι αν δεν είχαν αρχίσει οι παρεμβάσεις των δύο κεντρικών τραπεζών τα κίνητρα του sell off ήταν τόσο ισχυρά που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη κρίση στις αγορές κρατικού και ιδιωτικού χρέους. 

  Ποιά θα είναι η συνέχεια, ακόμα κανείς δεν έχει παρουσιάσει προβλέψεις και εκτιμήσεις. 

  Αλλά αναμφίβολα είναι πρώτη φορά από το 2008 και την κατάρρευση που ακολούθησε που τόσο συντονισμένες και χωρίς "όρια" παρεμβάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν το "ξεπούλημα" των ομολόγων. 

  Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ενδεικτικές για το κατά πόσο το "κύμα" αυτό έχει εξαντληθεί ή ήταν πραγματικά ο "ήχος" της χιονοστιβάδας που έρχεται...    

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Γιατί η Societe Generale πουλάει ελληνικά ομόλογα

  "Αμετανόητη" η UBS: Αποφύγετε την Ελλάδα και πουλήστε τα ελληνικά ομόλογα
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ