Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2019 17:29

  Με τη βοήθεια των τραπεζών καλύφθηκε η διήμερη πτώση στο Χρηματιστήριο

  Με τη βοήθεια των τραπεζών καλύφθηκε η διήμερη πτώση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με ένα ισχυρό comeback από τον τραπεζικό κλάδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέκτησε το χαμένο έδαφος από την πτώση του διημέρου, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και ο Νοέμβριος εξακολουθεί να είναι "κόκκινος".

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 866,48 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 854,45 μονάδων (-0,17%) και 866,48 μονάδες (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 59,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,40%, στις 2.154,36 μονάδες, ενώ στο +1,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.191,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,49% στις 848,00 μονάδες.

  Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος της διήμερης πτώσης, αλλά ακόμη υπολείπεται σημαντικά από τα υψηλά στα οποία άρχισε ο μήνας. Για να μπορέσει να φτάσει στα επίπεδα των 880 μονάδων, στα οποία μπήκε στον Νοέμβριο το ΧΑ, θα πρέπει πρώτα να κατοχυρώσει ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 872-875 μονάδων, τα οποία όμως αποτελούν και μια ισχυρή αντίσταση. Και αυτό το σενάριο χωρίς να υπάρξει υποστήριξη είτε από το διεθνές κλίμα είτε από κάποια εσωτερική ισχυρή εξέλιξη έχει μάλλον χαμηλές πιθανότητες, την ώρα μάλιστα που ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κάτω από τις 860 μονάδες που είναι και σημαντική αντίσταση.

  Πάντως αυτό που είναι εμφανές είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος θα καθοδηγήσει την αγορά τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξουν και οι απαραίτητες διαφοροποιήσεις, αφήνοντας κατά μέρους άλλους τίτλους που είχαν βρεθεί στο προσκήνιο το τελευταίο δίμηνο. Και αυτό το σενάριο, όπως είναι λογικό, θα αποτελέσει κύρια πηγή νευρικότητας στην αγορά, καθώς όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές επικρατεί επιφυλακτικότητα λόγω της αδυναμίας να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πώς οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής.

  Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισής.

  Η αναμενόμενη νευρικότητα εκτιμάται, επίσης, ότι θα ενταθεί, δεδομένης και της επιδείνωσης που υπάρχει στα ελληνικά ομόλογα. Και μπορεί το ράλι του 2019 να μην καλλιεργεί τόσο τις αρνητικές προβλέψεις για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές, εντούτοις δεν αποκλείεται να προκαλέσει την έξοδο αρκετών βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, όταν η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει επιδεινωθεί στο 1,385% σήμερα, από το 1,155% που είχε βρεθεί μόλις πριν μερικές ημέρες.

  Ουσιαστικά, σημειώθηκε άνοδος κοντά στο 22% στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με αφορμή το "φαινόμενο" του μηδενισμού των spreads με την Ιταλία, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2008 όταν η Ελλάδα είχε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, και το οποίο όπως αποδείχθηκε "τρόμαξε" κάποιους επενδυτές.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 4,48%, με την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν με άνοδο 3,4% έκαστη. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Ελλάκτωρ και άνω του 1% σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και ΔΕΗ.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Λάμδα, Cenergy, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Aegean, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil και Titan. Ο Φουρλής έκλεισε με απώλειες 1,48%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ