Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2019 14:34

  Ισχυρό στήριγμα στις τράπεζες βρίσκει η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

  Ισχυρό στήριγμα στις τράπεζες βρίσκει η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά και πάνω από τις 860 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται επιλεκτικές πιέσεις από μερίδα των τίτλων του, αυτές απορροφώνται από την ισχυρή άνοδο κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,86% στις 863,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.145,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,04% στις 844,31 μονάδες.

  Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να ανακάμψει πάνω από τις 850 μονάδες και να μειώσει την απόσταση από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Βέβαια, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν μαρτυρά ότι υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις στους τίτλους, εντούτοις η αντίδραση αν και με τεχνικά χαρακτηριστικά ανακόπτει τις ορέξεις των πωλητών, που ήδη έχουν στερήσει πάνω από το 7,5% της αξίας του κλαδικού δείκτη.

  Αν και το αρνητικό αυτό κλίμα των τελευταίων ημερών, με το ΧΑ να έχει καταγράψει μόνο μία ανοδική συνεδρίαση μέσα στον Νοέμβριο, αποδίδεται εν μέρει στη διόρθωση των ομολόγων, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το ΧΑ μπορεί να διαφοροποιηθεί και να κρατήσει τουλάχιστον αυτά τα επίπεδα εωσότου υλοποιηθούν οι νέες στρατηγικές για το 2020.

  Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει επιδεινωθεί στο 1,415%, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,385%, από το 1,155% που είχε βρεθεί μόλις πριν από μερικές ημέρες. Ουσιαστικά, σημειώθηκε άνοδος κοντά στο 22% στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με αφορμή το "φαινόμενο" του μηδενισμού των spreads με την Ιταλία, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2008 όταν η Ελλάδα είχε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, και το οποίο όπως αποδείχθηκε "τρόμαξε" κάποιους επενδυτές.

  Τεχνικά τώρα, στο ΧΑ, ο FTSE 25 επιβεβαίωσε το πολύ σημαντικό επίπεδο των 2.211 μονάδων, που ουσιαστικά είναι επιβεβαίωση της πρόσφατης μεγάλης διάσπασης. Οι 2.155 μονάδες είναι σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Στον Γενικό Δείκτη, οι 858 μονάδες είναι πλέον πολύ σημαντικό επίπεδο που διαηρεί την τάση του τελευταίου διαστήματος. Μία κατοχύρωση θα μας οδηγήσει πιθανά στις 840 μονάδες, ενώ αντίστοιχα κατοχύρωση των 872-875 μονάδων που είναι και αντίσταση μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στις 900 μονάδες.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank διατηρεί τα κέρδη της στο 3,10%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Cenergy και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Φουρλής σημειώνουν απώλειες 1,51% και 1,48% αντίστοιχα, με τις Titan, Motor Oil, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με μικρή πτώση. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ