Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2019 12:24

  Τραπεζικό ανοδικό ξέσπασμα ανεβάζει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζικό ανοδικό ξέσπασμα ανεβάζει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με τη βοήθεια των τραπεζών το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκει μετά από αρκετή ώρα ρυθμό, διαπερνώντας και πάλι τις 860 μονάδες και ανακάμπτοντας μετά τη διήμερη πτώση. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,97% στις 864,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.147,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,56% στις 848,52 μονάδες.

  Οι κινήσεις δείχνουν να είναι πιο θετικές στο ταμπλό αυτήν την ώρα, με την αγορά όμως να κινείται προσεκτικά στην ανάληψη ρίσκου και στην κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Μετά από δύο ημέρες πτώσης ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει πάνω από τις 860 μονάδες, ένα ακόμη δείγμα ότι ο Νοέμβριος δεν θα δείξει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε, με την πλάγια κίνηση να συντηρείται, δίνοντας "βήμα" στους βραχυπρόθεσμους να διαμορφώνουν την τάση σε ημερήσιο επίπεδο.

  Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές τελευταία ο βασικός λόγος της επιφυλακτικότητας είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πώς οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής. Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισης.

  Έτσι η κόπωση της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όσο πλησιάζουμε και στη λήξη του δωδεκαμήνου αρκετές θέσεις επαναπροσδιορίζονται. Και αυτή η αναδιάρθρωση αναμένεται να κορυφωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου, όπου και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα, και η δεύτερη φάση θα είναι από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι νέες στρατηγικές στον ορίζοντα του νέου δωδεκαμήνου. Και σε αυτές τις δύο φάσεις το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν αναταράξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν τα όρια εντός των οποίων κινείται η αγορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο +2,40% και τον Ελλάκτωρα στο +1,81%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy, ΔΕΗ, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σαράντης, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Βιοχαλκο, Λάμδα και Jumbo. 

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Titan, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ