Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 11:01

  Πτωτικά το Χρηματιστήριο με αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες

  Πτωτικά το Χρηματιστήριο με αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με ήπιες αρνητικές τάσεις καθώς και με πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση μίας αρκετά έντονης χρηματιστηριακά εβδομάδας, όπου μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τετάρτης ακολούθησε η αντίδραση της Πέμπτης. Την ίδια στιγμή το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι επιφυλακτικό μετά την ισχυρή άνοδο χθες καθώς και τα νέα ρεκόρ που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το εμπορικό μέτωπο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Η MSCI χθες δεν προχώρησε τελικά σε καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα συνεχίσει να παραμένει εκτός του βασικού δείκτη της Ελλάδας, παρά την εκτόξευση της κεφαλαιοποίησής της από τον Νοέμβριο του 2018 όταν και είχε διαγραφεί.

  Το ζητούμενο για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει η αύξηση της παρουσίας ξένων χαρτοφυλακίων έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί από τη ρηχότητα η οποία και το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο. Προς το παρόν η ελληνική αγορά έχει δείξει αδυναμία αντίδρασης στα διάφορα θετικά νέα γύρω από την οικονομία, ωστόσο παραμένει η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη διεθνώς από τις αρχές του έτους.

  Ομόλογα

  Η αγορά ομολόγων παρουσιάζει και αυτή ήπιες τάσεις σήμερα μετά το χθεσινό "ορόσημο" που σημείωσαν οι ελληνικοί τίτλοι με το spread τους έναντι των ιταλικών να γυρίζει στα αρνητικά για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, παρά τις ανοδικές τάσεις που κυριάρχησαν χθες στις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς. Σήμερα, το spread των 10ετών ομολόγων έχει γυρίσει και πάλι σε ελαφρώς θετικά επίπεδα με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων στο 1,24% και των ιταλικών στο 1,22%, ενώ αυτό των 5ετών διατηρείται σε αρνητικό έδαφος (0,429% έναντι 0,44%), με τους αναλυτές να συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι ελληνικοί τίτλοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ιταλικών και θα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι των ιταλικών.

  Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,14% στις 868,24 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα μόλις 2,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Merit Securities, Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 880 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξης του -0,21%, ενώ στο -0,02% κινείται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

  Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά στο -1,45% και τις 842,69 μονάδες μετά το χθεσινό άλμα της τάξης του 4,11%, με την Eurobank να βρίσκεται στο -1,74%%, την Alpha Bank στο -1,52%, την Πειραιώς στο -1,60% και την Εθνική στο -0,87%. Αξίζει να επισημάνουμε την επιστροφή των shorts που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες με το Oceanwood, το οποίο έπειτα από αρκετές εβδομάδες στάσης αναμονής να προχωρά αυτήν την εβδομάδα σε αύξηση των αρνητικών θέσεών του στην Εθνική στο 1,61%, από 1,57% πριν, μετά την ανάλογη κίνηση από το Marshall πριν από μερικές ημέρες, που αύξησε τη short θέση του στην τράπεζα στο 0,61%, από 0,59% πριν.

  Στα υπόλοιπα blue chips, η εικόνα είναι μικτή, με την Jumbo να υποχωρεί 0,94% και τα ΕΛΠΕ 0,46%, ενώ ανοδικά ξεχωρίζουν η Fourlis στο +1,64%, η Titan στο +1,44% και η ΕΧΑΕ στο +0,78%.

  Η συνέχεια

  Οι προσδοκίες για έναν καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο διασώζονται όσο διακρατούμε τα επίπεδα των 860 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.120 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Όπως σημειώνει, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την αρχή του έτους, καταγράφει σημαντικότατα κέρδη, τόσο σε επιμέρους δείκτες όσο και σε μετοχές. Έτσι, καθιστά κυρίως τους θεσμικούς επενδυτές επιφυλακτικούς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα κέρδη τους και κατά συνέπεια και τα ετήσια bonus τους.

  Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο σε όγκο όσο και σε μεταβλητότητα. Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που διασπάστηκαν πρόσφατα ανοδικά, για να συντηρηθούν οι προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ