Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 17:26

  Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στην 4ήμερη πολιορκία των πωλητών

  Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στην 4ήμερη πολιορκία των πωλητών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίασή του ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά σήμερα δεν κατάφερε να μαζέψει στο τέλος τις απώλειες του, υπό το βάρος της ισχυρής πτώσης του τραπεζικού κλάδου η οποία ξεπέρασε το 4,8%.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 859,81 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 856,61 μονάδων (-1,92%) και 872,06 μονάδων (-0,17%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 27,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,75%, στις 2.128,76 μονάδες, ενώ στο -1,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.199,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,83% στις 821,32 μονάδες.

  Μπορεί να άντεξε στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά σήμερα οι πωλητές ήταν αποφασισμένοι να σπάσουν τη στήριξη των 862 μονάδων και να βάλουν σε νέες "τεχνικές" περιπέτειες τον Γενικό Δείκτη. Οι δυνάμεις άλλωστε των αγοραστών φάνηκε ότι κάμφθηκαν από χτες, ενώ σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι θα τις επιστρατεύσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

  Άλλωστε, από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έδειξε την αδυναμία του να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 880 μονάδες, οι πωλητές κυριαρχούν στο ταμπλό. Και δεδομένης της επιφυλακτικότητας και της επιλεκτικότητας των αγοραστών, το έδαφος για διορθώσεις ήταν πρόσφορο, καθώς πολλοί τίτλοι βρίσκονταν σε απαιτητικές τεχνικές αντιστάσεις που θα απαιτήσουν "φρέσκο" χρήμα για να διασπαστούν.

  Έτσι επανήλθε στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα που έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη και το οποίο είναι ότι το ΧΑ δείχνει κόπωση να προσελκύσει νέα κεφάλαια προκειμένου να τροφοδοτήσει νέα προσέγγιση των 900 μονάδων. Αντ’ αυτού παρατηρείται ανακύκλωση της ήδη υπάρχουσας ρευστότητας με τις κινήσεις να προδίδουν συντήρηση των επιπέδων, η οποία όπως εκτιμάται θα κυριαρχήσει έως το τέλος του έτους.

  Και όλα αυτά την ώρα που το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων υποχώρησε σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά, αφού βρέθηκε στο -0,08% από το -0,02% που είχε βρεθεί στην προηγουμένη αντίστοιχη έκδοση στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα "ορόσημο" για την Ελλάδα, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets.

  Μια εκτίμηση όμως που δεν συμμερίζονται οι επενδυτές στη Λ. Αθηνών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα εύρος που δεν δείχνει να διασπάται. Και δεν φαίνεται να διασπάται ακόμη και με την προεξόφληση μίας θετικής έκθεσης από την Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό του 2020 ανεξάρτητα από τις προβλέψεις που θα ανακοινωθούν αύριο για το ΑΕΠ ανά την ΕΕ. Σύμφωνα με το Capital.gr, "οι αυριανές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν (αρνητικά) το κατατεθέν σχέδιο Ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2020, για το οποίο οι περισσότεροι αναλυτές έχουν εκφραστεί θετικά.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 5,21%, με την Εθνική, την Alpha Bank και την Πειραιώς να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 4%. Απώλειες 2,33% για την Ελλάκτωρ, 2,11% για την Jumbo, ενώ Titan, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean έκλεισαν με πτώση που ξεπέρασε το 1%.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola απορρόφησαν τις απώλειες τους στο τέλος, αλλά δεν κατάφεραν το θετικό πρόσημο, κλείνοντας χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Φουρλής, Cenergy και ΔΕΗ έκλεισαν ήπια ανοδικά, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ξεχωρίζουν και να κλείνουν στο +1,28%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ