Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 13:58

  Τραπεζικοί κλυδωνισμοί ασκούν πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Τραπεζικοί κλυδωνισμοί ασκούν πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νέα δοκιμασία των 860 μονάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει τη νέα επίθεση των πωλητών που δέχεται και σήμερα σε όλο σχεδόν το μήκος του ταμπλό του και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,86% στις 857,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.120,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,65% στις 822,88 μονάδες.

  Ο Νοέμβριος δεν έχει αρχίσει καλά για το ΧΑ το οποίο αν και αντιστέκεται δεν έχει καταφέρει να κλείσει σε θετικά εδάφη σε καμία από τις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα. Κι ενώ ο Οκτώβριος έκλεισε με την προσδοκία της προσέγγισης των 890 μονάδων, πλέον ο γενικός δείκτης δοκιμάζει εκ νέου τη στήριξη των 862 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο και πάλι να βρίσκεται στο επίκεντρο.

  Και όλα αυτά την ώρα που το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων υποχώρησε σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά, αφού βρέθηκε στο -0,08% από το -0,02% που είχε βρεθεί στην προηγουμένη αντίστοιχη έκδοση στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα "ορόσημο" για την Ελλάδα, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets.

  Μια εκτίμηση όμως που δεν συμμερίζονται οι επενδυτές στη Λ. Αθηνών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα εύρος που δεν δείχνει να διασπάται. Δεν φαίνεται να διασπάται ακόμη και με την προεξόφληση μίας θετικής έκθεσης από την Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό του 2020 ανεξάρτητα από τις προβλέψεις που θα ανακοινωθούν αύριο για το ΑΕΠ ανά την ΕΕ. Σύμφωνα με το Capital.gr, "οι αυριανές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν (αρνητικά) το κατατεθέν σχέδιο Ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2020.

  Αυτό προμηνύει την έγκρισή του στις 20 Νοεμβρίου όταν θα δημοσιευθεί η σχετική έκθεση, παράλληλα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Όντως το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται και σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν". Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση για το 2020 θέτει ως στόχο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8% του ΑΕΠ, ο οποίος ενδεχομένως να μην αποτυπώνεται στις εν λόγω αυριανές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 5,17%, με τις Eurobank και Εθνική να ακολουθούν με πτώση 4,65% και 4,17% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Πειραιώς και Jumbo και άνω του 2% σε Σαράντη, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο.

  Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Motor Oil, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Λάμδα, Φουρλής, Cenergy, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ο ΟΠΑΠ είναι στο +0,58%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ