Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 17:31

  Στο φίνις μάζεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο και "έσωσε" τις 872 μονάδες

  Στο φίνις μάζεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο και "έσωσε" τις 872 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μόνο ικανοποίηση μπορεί να επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο περιόρισε στο τέλος τις απώλειες του, από το -2% περίπου στο -0,67%, αλλά κατάφερε μετά από πολλές μάχες να κρατήσει την κρίσιμη στήριξη των 872 μονάδων, την οποία είχε ανάγκη για να οριοθετήσει τις ορέξεις των πωλητών. 

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 873,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 862,05 μονάδων (-1,96%) και 877,74 μονάδων (-0,17%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 194 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,40%, στις 2.166,66 μονάδες, ενώ στο -2,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.218,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,26% στις 863,02 μονάδες.

  Αν και μέχρι τις 16:30 περίπου το ΧΑ έμοιαζε απόλυτα παραδομένο στους πωλητές, το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και δη στις δημοπρασίες οι αγοραστές έδωσαν το παρόν και επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 872 μονάδες, όπου και αποτελούν την κρίσιμη στήριξη. Εάν χανόταν, ή εάν χαθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για τις 857 μονάδες.

  Πάντως αυτό που συζητήθηκε στο τέλος στα desk της αγοράς είναι η συστηματική προσπάθεια πολλών long να κρατήσουν την αγορά σε ένα επίπεδο που να μην ξαναβάλει τον Γενικό Δείκτη σε περιπέτειες. Το μοτίβο της διαμόρφωσης της τελικής εικόνας μόλις στο τελευταίο ημίωρο κάθε συνεδρίασης ήταν αυτό που επικράτησε καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με την αγορά να δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. 

  Και αυτές οι αντοχές βέβαια εντοπίζονται στη ρευστότητα που έχει εξασφαλιστεί φέτος στην αγορά, αλλά διατίθεται επιλεκτικά το τελευταίο διάστημα, με σκοπό τη διόρθωση μεν αρκετών τίτλων αλλά και την παραμονή των δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα. Με αυτή τη στρατηγική, εκτιμάται από τους εγχώριους αναλυτές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λαμβάνουν σταθερά θέσεις σε τίτλους που έχουν να δώσουν αρκετά τους επόμενους μήνες. 

  Ωστόσο, όπως εκτιμήθηκε σήμερα, πέραν της εικόνας του κλεισίματος, η ενδοσυνεδριακή πορεία της αγοράς συνδέεται περισσότερο με ένα ξέσπασμα, που πιθανόν να συνδέεται με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων σχετικά με τις αλλαγές που θα κάνει ο MSCI στις 7 Νοεμβρίου. Όπως εκτιμά η VTB Capital μιλώντας στο Capital.gr -η ρωσική επενδυτική εταιρεία η οποία είχε προβλέψει σωστά την επιστροφή των Eurobank και Εθνικής στον MSCI Greece- η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στην επιστροφή της στους βασικούς δείκτες της MSCI ακόμη, και έτσι δεν προβλέπει κάποιο σχετικό νέο σε αυτό το μέτωπο μεθαύριο. Ωστόσο η VTB εκτιμά πως θα υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον στην προσεχή αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI καθώς προβλέπει διαγραφή της μετοχής της Titan Cement International (TCI) η οποία έχει βάρος 4,55% στον δείκτη MSCI Greece και 4,52% στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 3,91% και 3,17% αντίστοιχα, με τις Cenergy, Titan και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Εθνική και Πειραιώς περιόρισαν στο -1,99% και -1,75%, από τις ανώτερες του 4% απώλειες που σημείωναν ενδοσυνεδριακά. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ και Μυτιληναίος έκλεισαν με μικρά κέρδη, με την Jumbo και τη Motor Oil να ολοκληρώνουν στο +1,12% και +1,27% αντίστοιχα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ