Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 14:01

  Παλεύει για τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Παλεύει για τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:57

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί, με τη βοήθεια της αντίδρασης επιλεγμένων τίτλων, να επανέλθει πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 872 μονάδων, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί εάν δεν θέλει να ανοίξει ο δρόμος για χαμηλότερα επίπεδα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον απώλειες 1,15% (από το -1.9% νωρίτερα) στις 869,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.155,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,28% στις 854,04 μονάδες.

  Μπορεί να άντεξε σχεδόν 12 συνεδριάσεις πάνω από τις 860 μονάδες, απορροφώντας συστηματικά προς το τέλος κάθε συνεδρίασης τις συνεχείς, αλλά επιλεκτικές, πιέσεις, αλλά σήμερα οι πωλητές έδειξαν τα "δόντια" τους από την αρχή, απειλώντας την αναίρεση όλης της προόδου του Οκτωβρίου. Και εκεί που έχουν στοχεύσει είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος είχε ηγηθεί της τελευταίας ανάκαμψης.

  Ωστόσο, σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των εγχώριων αναλυτών, η σημερινή εικόνα συνδέεται περισσότερο με ένα ξέσπασμα, που δεν έχει σοβαρά ερείσματα σε κάποια εξέλιξη. Αντιθέτως, αυτό το ξέσπασμα πιθανόν να συνδέεται με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων σχετικά με τις αλλαγές που θα κάνει ο MSCI στις 7 Νοεμβρίου.

  Όπως εκτιμά η VTB Capital μιλώντας στο Capital.gr -η ρωσική επενδυτική εταιρεία η οποία είχε προβλέψει σωστά την επιστροφή των Eurobank και Εθνικής στον MSCI Greece- η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στην επιστροφή της στους βασικούς δείκτες της MSCI ακόμη, και έτσι δεν προβλέπει κάποιο σχετικό νέο σε αυτό το μέτωπο μεθαύριο. Ωστόσο η VTB εκτιμά πως θα υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον στην προσεχή αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI καθώς προβλέπει διαγραφή της μετοχής της Titan Cement International (TCI) η οποία έχει βάρος 4,55% στον δείκτη MSCI Greece και 4,52% στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

  Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που προετοιμάζουν για τον "Ηρακλή" νομικές επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών, του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του μήνα. Εκεί θα δοθεί καλύτερη εικόνα για τις προεκτάσεις του νέου νόμου στα τραπεζικά "βιβλία".

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα,η μετοχή του Ελλάκτωρα παραμένει στο -4,25%, αλλά η πτώση σε Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Alpha Βank, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα έχει περιοριστεί λίγο πάνω από το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΕΧΑΕ, Eurobank και Cenergy. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Φουρλής, Λάμδα και Σαράντης, με τον ΟΛΠ και την Coca Cola να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος προσπαθούν να κινηθούν σε θετικά εδάφη, αλλά δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το +1%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ