Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 11:06

  Προειδοποίηση Citigroup: Μην κυνηγάτε το τραπεζικό ράλι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά τις δελεαστικές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών διεθνώς, τα χαμηλά επιτόκια και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα επιχειρηματικά μοντέλα, σημειώνει η Citigroup και συμβουλεύει τους πελάτες της να μην κυνηγήσουν τα ράλι στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Όπως επισημαίνει, το καλύτερο μακροοικονομικό σκηνικό σημαίνει ότι ευνοούνται περισσότερο οι αμερικανικές τράπεζες που έχουν υψηλή αξιολόγηση από τους οίκους, έναντι των φθηνότερων τραπεζών σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Η επιφυλακτική άποψη της Citigroup θα αλλάξει μόνο εάν υπάρξει επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

  Φθηνές αλλά ...

  Οι αναλυτές της Citi δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι ιδιαίτερα φτηνές. Σίγουρα, οι δείκτες τιμής προς λογική αξία (PBV) έχουν υποχωρήσει, όπως σημειώνει, αλλά αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τη μείωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (RoE). Όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, στον προηγούμενο κύκλο ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος είχε διψήφια RoEs και διαπραγματευόταν με δείκτες PBV στο 1,5 με 2. Σε αυτόν τον κύκλο, τα RoEs είναι περίπου στο 8% και τα PBV στο 1. Γενικότερα, εξηγεί η Citi, τα PBVs είναι χαμηλά σε χώρες όπου τα RoEs είναι χαμηλά. Τα χαμηλότερα RoEs αντανακλούν τον αντίκτυπο του πιο αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, του έντονου ανταγωνισμού, των χαμηλών επιτοκίων και της υποτονικής αύξησης των δανείων. Η άνοδος των αποτιμήσεων των τραπεζών διεθνώς φαίνεται απίθανη, συνεπώς, εκτός εάν οι τράπεζες σημειώσουν συνεχόμενες αυξήσεις των δεικτών RoE.

  dg
   
  Όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα στους πελάτες της, το ράλι που έχουν καταγράψει οι τραπεζικές μετοχές διεθνώς δύσκολα θα συνεχιστεί, και οι λόγοι είναι οι εξής:

  - Οι φτηνές αποτιμήσεις σημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλο βάρος σε όλους τους δείκτες αξίας (value indices) διεθνώς. To πρόσφατο ράλι ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την πρόσφατη αλλαγή της επενδυτικής τάσης από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας.

  - Αυτό το τελευταίο ράλι των τραπεζών σημειώθηκε ταυτόχρονα με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς. Οι αποτιμήσεις είναι επίσης ευαίσθητες στην οικονομική ανάπτυξη. Με τις παγκόσμιες οικονομίες να παραμένουν αδύναμες και τις αποδόσεις των ομολόγων πολύ χαμηλές, οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα παραμείνουν φθηνές

  - Η παγίδα των φθηνών τραπεζικών μετοχών. Η επιδίωξη μιας στρατηγικής τοποθετήσεων σε μετοχές "αξίας" στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο έχει αποδειχθεί μία ιδιαίτερα καταστροφική στρατηγική. Οι φθηνές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν γίνει ακόμη φθηνότερες. Οι ακριβότερες τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν παραμείνει ακριβές. Η Citi δεν αναμένει ότι αυτό το χάσμα στις αποτιμήσεις θα αντιστραφεί σύντομα.

  σφ

  Τι θα μπορούσε να αλλάξει την στάση της Citi

  Η στρατηγική της Citi θα αποδειχθεί πολύ επιφυλακτική εάν επιταχυνθεί η παγκόσμια οικονομία και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή, η Citi θα γυρίσει σε overweight τη στάση της, ειδικά στις τράπεζες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας καθώς αυτές θα ωφεληθούν περισσότερο από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, ειδικά αυτής των αρνητικών επιτοκίων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ