Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 11:12

  Ήπιες και επιλεκτικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Ήπιες και επιλεκτικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπιες πιέσεις δέχεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιλεκτικών ρευστοποιήσεων, την ώρα που η συναλλακτική δραστηριότητα στο υπόλοιπο ταμπλό βρίσκεται σε υποτονικά επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 877,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.174,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,70% στις 878,58 μονάδες.

  Το ΧΑ προέρχεται από μία ακόμη ανοδική εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται σε υψηλά έτους. Και το μεγάλο στοίχημα του κλάδου είναι να απεγκλωβιστεί από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίων του 2015 και να ξεπεράσει τα υψηλά του 2016. Το σχέδιο "Ηρακλής" μπορεί να δώσει λύση, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ εάν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου δεν έχουν κάποια έκπληξη σταδιακά ο κλάδος θα απεγκλωβιστεί.

  Άλλωστε, οι προετοιμασίες από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες για την εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι πυρετώδεις. Σύμφωνα με το Capital.gr, από πλευράς κυβέρνησης, το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίζεται εξονυχιστικά, ώστε να καλύπτονται πλήρως και με αξιοπιστία έναντι των επενδυτών, όλες οι παράμετροι της λειτουργίας του ελληνικού APS. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες "φουλάρουν τις μηχανές" για τις τιτλοποιήσεις, έχοντας ως κίνητρο τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό τους.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley ανέφερε σήμερα ότι το σχέδιο "Ηρακλής" θα βοηθήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο να "καθαρίσει" από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 22 δις. ευρώ το 2020, φέρνοντας τον δείκτη NPE στο 23% το επόμενο έτος, από 36% το 2019. Σύμφωνα με το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων "Ηρακλής", το ελληνικό Δημόσιο θα αμειφθεί σύμφωνα με τους όρους αγοράς για τον κίνδυνο που λαμβάνει με τη χορήγηση εγγύησης σε τιτλοποιημένα NPLs, όπως αναφέρει.

  Τεχνικά τώρα, ο FTSE 25 κινείται αργά ανοδικά και να ψάχνει πλέον τα υψηλά έτους. Πολύ σημαντική η διάσπαση των 2.175 μονάδων, με τις 2.162 μονάδες να είναι σημαντική κοντινή στήριξη και επιθετική τάση που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει καλύτερη διόρθωση. Από την άλλη οι 2.215 και 2.255 είναι επόμενες αντιστάσεις και στόχοι θυμίζοντας το υψηλό έτους στο 2270.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Alpha Bank και ο Titan σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +1%. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και Cenergy.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ