Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 22:27

  Νέο υψηλό για τον S&P 500, μετά την απόφαση της Fed

  Νέο υψηλό για τον S&P 500, μετά την απόφαση της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κοντά στα ενδοσυνεδρικά υψηλά της ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με τον S&P 500 ειδικότερα να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, το δεύτερο αυτήν την εβδομάδα, παρά το αρχικό ήπια πτωτικό ξεκίνημα, μετά τη νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης, με το κλίμα να ενισχύουν και τα ισχυρότερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

  Η Ομοσπονδιακή Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,5%-1,75% από 1,7%-2% προηγουμένως, κάτι που περίμενε η αγορά, δίνοντας παράλληλα σήμα για παύση των μειώσεων εφόσον οι οικονομικές συνθήκες διατηρηθούν ως έχουν.

  Ειδικότερα, από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας έχει αφαιρεθεί η φράση - κλειδί, που στις προηγούμενες ανακοινώσεις υποδείκνυε περαιτέρω μείωση επιτοκίων και συγκεκριμένα ότι "θα αναλάμβανε την κατάλληλη δράση για να διατηρήσει την οικονομία σε επεκτατικό κύκλο". Το γεγονός θεωρείται σημάδι "φρένου" σε μελλοντικές μειώσεις, με την κεντρική τράπεζα να υποδηλώνει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε δεν απαιτεί μια νέα μείωση επιτοκίων στο προσεχές διάστημα.

  Όπως ξεκαθάρισε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed στη συνέντευξή του μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, μόνο στην περίπτωση μιας σημαντικής επιδείνωσης στις οικονομικές προοπτικές θα δικαιολογούσε πλέον να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε νέα μείωση επιτοκίων.

  Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας στο γ' τρίμηνο του έτους δείχνουν ανάπτυξη 1,9%, έναντι 1,6% την οποία ανέμεναν οι αναλυτές. Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή καταναλωτική δαπάνη, καθώς και στις δαπάνες του κρατικού τομέα.

  Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 125.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ADP και την Moody’s Analytics. Η αύξηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης των 100.000 θέσεων. Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν μεταξύ 42.000 και 93.000.

  Δείκτες - στατιστικά

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε 115 μονάδες υψηλότερα, με κέρδη 0,43%, στις 27.186,69 μονάδες. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, 20 τερμάτισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των Johnson&Johnson (+2,88%), Mc Donald's (+2,22%) και Merck&Co. (+1,32%), ενώ των απωλειών οι μετοχές των , Chevron (-1,50%), Exxon Mobil (-1,05%) και Dow Inc. (-0,89%).

  Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,33% και τερμάτισε τη συνεδρίαση καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 3.046,77 μονάδες, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 3.039,42 μονάδων που "έγραψε” στις 28 Οκτωβρίου. Με κέρδη 0,33% έκλεισε ο Nasdaq, στις 8.303,98 μονάδες.

  Στο επιχειρηματικό ταμπλό, με άλμα 11,95% έκλεισε ο τίτλος της General Electric, καθώς η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά τις ταμειακές ροές της το 2019.

  Mε μικρές απώλειες έκλεισε η μετοχή του Facebook, με την εταιρεία να ανακοινώνει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αποτελέσματα τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών.

  Οριακή υποχώρηση κατέγραψε και ο τίτλος της Apple, που επίσης ανακοίνωσε μεγέθη τριμήνου μετά το "καμπανάκι", με τα έσοδα της εταιρείας και τα κέρδη ανά μετοχή να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ