Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 11:13

  Νέες πιέσεις γύρω από τις 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Νέες πιέσεις γύρω από τις 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνέχεια στη νευρικότητα και στις επιλεκτικές κινήσεις δίδεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται τις πιέσεις σε μερίδα τίτλων που έχουν αποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσει την παραμονή του στις 870 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 871,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.159,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,62% στις 861,76 μονάδες.

  Απόσταση ασφαλείας από τις 860 - 865 μονάδες 

  Το μοτίβο της διαπραγμάτευσης σε ένα στενό εύρος διακύμανσης δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε και σήμερα, με το Χρηματιστήριο να βρίσκει όμως και πάλι τις άμυνες ώστε να κρατήσει μια απόσταση ασφαλείας από τα κρίσιμα επίπεδα των 860-865 μονάδων. Έχει κατορθώσει με αυτόν τον τρόπο να επιτρέψει τη διόρθωση των τίτλων, αλλά να μην χάσει κεκτημένα που πάσχισε να τα πετύχει καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

  Πράγματι, ο μήνας ήταν κάθε άλλο παρά αρνητικός, με το Χρηματιστήριο να καταφέρνει κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα και την κόπωση των εγχώριων χαρτοφυλακίων να ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους του Σεπτεμβρίου.

  Και σε αυτήν την προσπάθεια οδηγός ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κατέρριψε τα προηγούμενα υψηλά έτους και κινείται μάλιστα πάνω από τις 860 μονάδες.

  Υπενθυμίζεται εδώ ότι όταν ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις 847 μονάδες την επομένη των γενικών εκλογών, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με τις 900 μονάδες, ενώ στην παρούσα φάση υπολείπεται κατά 30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

  Και μπορεί η αγορά να δείχνει σημάδια κόπωσης, ενόψει μάλιστα του τέλους ενός έτους που έδωσε σημαντικές αποδόσεις, αλλά αυτό δεν συνδέεται με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.

  Όπως μάλιστα καταγράφει έρευνα της Κάπα Research, η αισιοδοξία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την τρέχουσα δεκαετία, ενώ επικρατεί η αντίληψη περί  υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την προσεχή 5ετία.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και το έργο της αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά. Η ψήφος καταλληλότητας είναι συντριπτική, ειδικά στην οικονομία, στον Πρωθυπουργό και στους επικεφαλής των βασικών "οικονομικών" υπουργείων. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην κυβέρνηση αλλά και στους κρατικούς θεσμούς.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο και Titan σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ασκώντας πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και η ήπια πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική, Σαράντης και Jumbo.

  Στον αντίποδα, Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη 1,21% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ Coca Cola, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Φουρλής βρίσκονται σε θετικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ