Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 17:25

  Στο φίνις το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

  Στο φίνις το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από μία συνεδρίαση συνεχών εναλλαγών προσήμου και έντονης νευρικότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν παρέκκλινε ιδιαίτερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, όταν ακόμη ο οίκος Standard & Poor’s δεν είχε ανακοινώσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τηρώντας επί της ουσίας στάση αναμονής και επιτρέποντας το trading τίτλων, δίχως να απειληθούν οι 870 μονάδες.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 873,40 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 868,48 μονάδων (-0,44%) και 876,24 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,18%, στις 2.162,44 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.231,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,89% στις 867,76 μονάδες.

  Η σημερινή συνεδρίαση "θόλωσε" τα νερά για τις προθέσεις της Λ. Αθηνών, καθώς οι μάχες που δόθηκαν μεταξύ αγοραστών και πωλητών επί της ουσίας δεν έδωσαν κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να δείξει την κατεύθυνση της αγοράς. Πίεση - άμυνα ήταν η εικόνα σήμερα, σύμφωνα με σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, μετά μάλιστα από μια αναβάθμιση που ήρθε, και όπως όλα έδειξαν ήταν αναμενόμενη.

  Υπενθυμίζεται εδώ ότι την Παρασκευή η S&P αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα σε "BB-", από "Β+" προηγουμένως, την ελληνική οικονομία συνεχίζοντας να κινείται πιο συντηρητικά σε σχέση με τους άλλους οίκους. Ωστόσο το outlook παραμένει θετικό, με τον οίκο να αφήνει να εννοηθεί ότι σύντομα μπορεί να δούμε και νέα αναβάθμιση. Αν βεβαίως επαληθευτούν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θέτει και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αν καταγραφεί σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

  Η σημερινή εικόνα όμως έδειξε ότι η αναβάθμιση ήταν προεξοφλημένη, δεδομένου και του ότι ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει, έστω και αθόρυβα, μια αξιοπρεπή ανάκαμψη από τα χαμηλά των 818 μονάδων στις 4 Οκτωβρίου. Και αυτή η ανάκαμψη ήρθε παράλληλα με τη βελτίωση και των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σήμερα ελαφρώς στο 1,22% μετά από τη χθεσινή άνοδο λόγω των εξελίξεων γύρω από το Brexit. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ωστόσο, καταγράφει νέα εντυπωσιακή βουτιά, αφού διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,449%.

  Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι το ΧΑ δείχνει κορεσμένο, η τραπεζική ανάκαμψη συνεχίστηκε και σήμερα, με τις μετοχές του κλάδου να εξακολουθούν να επιδρούν θετικά. Όπως σχολιάζεται μάλιστα από εγχώριες πηγές, τόσο ο "Ηρακλής", το σχέδιο για τα NPEs, όσο και η βελτίωση των ομολόγων, έχουν θέσει καλύτερες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου, και αυτό αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

  Πάντως, για ακόμη μία ημέρα το ΧΑ έδειξε ότι η συσχέτισή του με τις διεθνείς εξελίξεις είναι αρκετά μεγάλη, έστω και αν τελευταία δεν έχει βιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Επιπλέον, πολλά χαρτοφυλάκια, ειδικά ξένα, τηρούν στάση αναμονής αφενός ενόψει του τελευταίου διμήνου του έτους και αφετέρου ενόψει της έναρξης του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο από την 1η Νοεμβρίου προβλέπει την αγορά τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Βέβαια σε αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα δεν συμμετέχει, αλλά όπως δείχνουν και τα ομόλογα δέχεται εμμέσως τις θετικές του επιδράσεις.

  Το ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το θετικό πρόσημο στήριξαν τα άνω του 2% κέρδη σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, ενώ Motor Oil και ΔΕΗ έκλεισαν με άνοδο 1,20% και 1,05% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, η Cenergy έκλεισε με απώλειες 3,08%, η Coca Cola ολοκλήρωσε με πτώση 2,10%, ενώ οι απώλειες σε Σαράντη, Μυτιληναίο και Φουρλή ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, με την Aegean και τον ΟΠΑΠ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ