Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 14:12

  Μοιρασμένα πρόσημα και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

  Μοιρασμένα πρόσημα και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πέριξ των 870 μονάδων κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων, αλλά και μέσα σε ένα περιβάλλον που ενώ εγχωρίως είναι υποστηρικτικό, διεθνώς μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 871,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.156,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,01% στις 851,04 μονάδες.

  Μπορεί ο οίκος S&P να αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, όμως όπως όλα δείχνουν η εξέλιξη ήταν κατά μεγάλο ποσοστό προεξοφλημένη από την αγορά. Άλλωστε ήταν μια εκτίμηση που ευθέως ή πλαγίως είχε διατυπωθεί από τους εγχώριους αναλυτές το προηγούμενο διάστημα, δεδομένου του ότι ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει, έστω και αθόρυβα, μια αξιοπρεπή ανάκαμψη από τα χαμηλά των 818 μονάδων στις 4 Οκτωβρίου.

  Και αυτή η ανάκαμψη στηρίζεται καθαρά σε εσωτερικές εξελίξεις που διαγράφουν θετικότερες προοπτικές, ακόμη και αν δεν είναι οι ισχυροί εκείνοι καταλύτες που θα κάνουν τη διαφορά σε μια αγορά που έχει "κολλήσει" στην "εκατοντάδα" των 800 μονάδων το τελευταίο τρίμηνο. Σαφώς εάν το εξωτερικό περιβάλλον ήταν πιο υποστηρικτικό ο γενικός δείκτης ίσως δοκίμαζε ακόμη και τα υψηλά των 900 μονάδων, όμως αυτά δεν απέχουν πολύ εάν υπάρξει κάποιου είδους ομαλοποίηση σε μέτωπα όπως για παράδειγμα το Brexit.

  Η συσχέτιση άλλωστε του ΧΑ με τις διεθνείς εξελίξεις είναι αρκετά μεγάλη, έστω και αν τελευταία δεν έχει βιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Επιπλέον, πολλά χαρτοφυλάκια, ειδικά ξένα, τηρούν στάση αναμονής αφενός ενόψει του τελευταίου διμήνου του έτους και αφετέρου ενόψει την έναρξης του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο από την 1η Νοεμβρίου προβλέπει την αγορά τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Βέβαια σε αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα δεν συμμετέχει, αλλά όπως δείχνουν και τα ομόλογα δέχεται εμμέσως τις θετικές του επιδράσεις.

  Ενδεικτικό αυτού είναι ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς στο 1,22% μετά από τη χθεσινή άνοδο λόγω των εξελίξεων γύρω από το Brexit οι οποίες και έστειλαν τις αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλότερα. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ωστόσο, καταγράφει νέα εντυπωσιακή βουτιά, υποχωρώντας άνω του 16% από χθες και διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,449%.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης χάνει 2,01%, με τη Cenergy και τη Βιοχάλκο να χάνουν 1,62% και 1,22% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Μυτιληναίος, Φουρλής, Coca Cola, Titan, aegean, Λάμδα, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, Εθνική και ΔΕΗ υψώνουν αναχώματα με το +1,83% και +1,45% που σημειώνουν αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ