Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Οκτ-2019 17:23

  Άντεξαν οι 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο… εν αναμονή της S&P

  Άντεξαν οι 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο… εν αναμονή της S&P
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρές αποδείχθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι 870 μονάδες στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενώ απειλήθηκαν και σήμερα, άντεξαν στην πίεση της νέας διόρθωσης τίτλων στην οποία επιδόθηκε η αγορά, εν αναμονή της σημερινής αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία.

  Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 872,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 864,09 μονάδων (-1,12%) και 873,09 μονάδων (-0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 41,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 19,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,42%, στις 2.158,58 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.239,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 851,01 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,12%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,56%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 3,22%.

  Με το βλέμμα στην αποψινή ανακοίνωση της S&P κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα έχοντας στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι επενδυτές προεξόφλησαν κάτι καλύτερο από την τρέχουσα αξιολόγηση "Β+" αναμένοντας την πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της χώρας.

  Οι μετοχές πλέον των τριών συστημικών τραπεζών έχουν αποκτήσει ορατή επαφή με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 υποστηριζόμενες από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και από την συνεχή μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε όλες τις διάρκειες λήξης.

  Οι μειώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει κινητικότητα και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την υπερκάλυψη του συνόλου και των επιπλέον κεφαλαίων της έκδοσης στο χαμηλό του εύρους. Η συνέχεια στο ταμπλό ήταν ανάλογη και συνοδεύτηκε από εισροές σε όλη σχεδόν την διάρκεια της εβδομάδας ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει.

  Ο Νοέμβριος είναι κομβικός μήνας για την αγορά καθώς εκτός από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο "Ηρακλής" αναμένεται η ανακοίνωση της νικήτριας κοινοπραξίας για την άδεια του Ελληνικού, η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και η ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Eurobank και η ανάθεση διαχείρισης του ειδικού οχήματος προβληματικών δανείων της τράπεζας.

  Προς το τέλος του μήνα με αφορμή τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι τράπεζες θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για την συμμετοχή τους στο APS ποσοτικοποιώντας σε κάποιο βαθμό την επίδραση του σχεδίου. Επομένως υλικό προς αξιολόγηση υπάρχει, σε ένα μήνα που στα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει κλείσει μόνο 4 φορές θετικός και που σίγουρα η ετυμηγορία της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

  Τεχνικά τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα παραμένουν υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη καθώς τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι με ανερχόμενη πλέον κλίση. Η στάση του Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο όπου η Αγορά δοκίμασε ανεπιτυχώς ως τώρα χωρίς τζίρο να διαφύγει.

  Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιείται καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώνεται αισθητά χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς ή ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας. Ευθυγραμμισμένοι με την προοπτική μιας ανοδικής διαφυγής είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι δίνουν ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.

  Επομένως οι πιθανότητες παραμένουν πλειοψηφικά υπέρ των αγοραστών με στόχο τις 900 μονάδες όπου θα δοκιμαστούν οι κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς. Σύμμαχος των αγοραστών είναι η πολύμηνη παραμονή σε ένα σχετικά σφιχτό εύρος τιμών που εκτός από το "χώνεμα" των τιμών έδεσε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη περιορίζοντας τα απόνερα της κατοχύρωσης κερδών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής έκλεισε με απώλειες 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Coca Cola και Titan. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Σαράντης, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, ισχυρή στήριξη παρείχαν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Λάμδα και Εθνική. Χωρίς μεταβολή οι Aegean και Alpha Bank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ