Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Οκτ-2019 11:23

  Πιέσεις, χωρίς τζίρο, στο Χρηματιστήριο

  Πιέσεις, χωρίς τζίρο, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως οι πωλητές να προχωρούν σε υπερβολές, ενώ και η συναλλακτική δραστηριότητα μαρτυρά περισσότερο την επιλεκτικότητα των αγοραστών παρά την απουσία τους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% στις 871,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.158,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,28% στις 848,33 μονάδες.

  Σε αντίθεση με την αύξηση του τζίρου στις προηγούμενες συνεδριάσεις, η αγορά σήμερα είναι πιο επιφυλακτική, δείχνοντας περισσότερο να περιμένει τη σημερινή ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor’s. Με δεδομένη την απογοήτευση που βίωσε στις προηγούμενες αξιολογήσεις τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, είναι εύλογο το ΧΑ να είναι επιφυλακτικό στο κατά πόσο ο S&P θα φανεί "γενναιόδωρος" στα μέχρι τώρα βήματα της νέας κυβέρνησης. 

  Είναι σαφές όμως ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία, μερικά εξ αυτών πολύ σημαντικά, όπως η έγκριση του σχεδίου για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, του "Ηρακλή" και η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Βέβαια η πράξη ακόμη δεν έχει δώσει δείγματα, με την αγορά να δείχνει επιφυλακτική το κατά πόσο ο οίκος S&P δεν θα αποφασίσει να δει πρώτα να υλοποιούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πριν προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία με B+ και θετικές προοπτικές στις 29 Απριλίου 2019 και υπάρχουν προσδοκίες για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, ενώ η αξιολόγηση είναι 4 βαθμίδες χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η πρόοδος στην ελληνική οικονομία είναι δρομολογημένη. Ωστόσο οι ρυθμοί θα κρίνουν το κατά πόσο το ΧΑ μπορεί να κάνει τη θετική διαφορά στην παρούσα χρονική στιγμή, η οποία δεν είναι ευνοϊκή για λόγους που δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις προοπτικές της χώρας. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, ενώ ένας ακόμη σημαντικότερος είναι ότι με δεδομένο ότι απομένει ένα δίμηνο μέχρι να λήξει το έτος, είναι πολύ δύσκολο νέα κεφάλαια να εισρεύσουν σε μια αγορά που ήδη έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 1,72% και ο Σαράντης χάνει 1,12%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Titan και ΟΠΑΠ. 

  Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη 1,18% και 1,10% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο και τη Motor Oil να κινούνται με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα, Cenergy, Φουρλής, ΔΕΗ, Εθνική και Βιοχαλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ