Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 17:24

  Στο φίνις το θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου

  Στο φίνις το θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στις δημοπρασίες κατάφερε να κερδίσει το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κλείνοντας μια έντονα νευρική συνεδρίαση, στο πολύ στενό εύρος διακύμανσης των επτά μονάδων, κατάφερε με τη συνδρομή των μη τραπεζικών τίτλων του να κλείσει θετικά και να επιβεβαιώσει την παραμονή του πάνω από τις 870 μονάδες.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 873,98 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 869,29 μονάδων (-0,44%) και 876,59 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,18%, στις 2.167,65 μονάδες, ενώ στο -0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.230,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 850,67 μονάδες.

  Η νευρικότητα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, με τους περισσότερους τίτλους να έχουν αλλάξει ενδοσυνεδριακά αρκετές φορές πρόσημο. Αυτό που βλέπουμε στην αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η στάση αναμονής και η επιλεκτική διόρθωση τίτλων, έως ότου το ΧΑ βρει κάποιον ισχυρό καταλύτη που να κάνει τη διαφορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

  Άλλωστε, από τις 4 Οκτωβρίου η αγορά έχει καταγράψει μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, με τη σημερινή να αλλάζει πρόσημο στις δημοπρασίες, οι οποίες μάλιστα ήταν ήπιας έκτασης, επιτρέποντας παράλληλα και σε αρκετούς τίτλους να διορθώσουν ενδιάμεσα. Η βαρύτητα αρκετών εξ αυτών έχει ανακόψει σημαντικό μέρος της ανοδικής κίνησης που εκδηλώνεται το τελευταίο 20ήμερο και έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη σε μια ελάχιστη απόσταση ασφαλείας από το κρίσιμο επίπεδο των 860 – 865 μονάδων.

  Σύμμαχος τα ομόλογα

  Σε αυτό το μοτίβο, ισχυρό υποστηρικτικό ρόλο έχουν παίξει και οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αποτυπώνουν τα ταχύτατα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό κινούμενη στο 1,248%, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 163,7 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται πως εκείνη ην χρονιά (Αύγουστος 2009) είχε επιτευχθεί και το ιστορικό χαμηλό του ελληνικού spread, στις 106 μ.β, το οποίο δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.

  Άλλωστε και ο ίδιος ο Mario Draghi, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε ως ξεκάθαρη επιτυχία της Ελλάδας τον δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς και επιτυχία "των μεταρρυθμίσεων που υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη με τον ESM, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ". "Είναι επιτυχία. Αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εάν δεν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές", πρόσθεσε.

  Την ίδια ώρα, σήμερα η Citigroup επανέλαβε την εκτίμησή της ότι οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η S&P έδωσε την "ετυμηγορία" του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής και ο Σαράντης σημείωσαν κέρδη 2,62% και 2,30% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Aegean, Coca Cola, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, Μυτιληναίος, Εθνική και ΟΛΠ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Πειραιώς και Eurobank. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ και ο Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ