Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 14:04

  Υποκύπτει στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο

  Υποκύπτει στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:29

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε αρνητικά εδάφη διολισθαίνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας πλέον να κρατήσει τα επίπεδα των 870 μονάδων, αλλά η συνεχής εναλλαγή προσήμου στους περισσότερους τίτλους καθιστά επισφαλή τη διασφάλιση των επιπέδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 870,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 41,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.155491 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,10% στις 844,08 μονάδες.

  Ελάχιστοι τίτλοι έχουν κρατήσει μια σταθερή πορεία από την έναρξη της συνεδρίασης, αν και ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατηθεί σε θετικά εδάφη. Η γενική εικόνα του ΧΑ είναι, όμως, αυτή της συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα, συντηρώντας ένα μοτίβο που ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, με μικρές στάσεις πριν κάνει κάποια ελεγχόμενη ανοδική κίνηση.

  Σε αυτό το μοτίβο, ισχυρό υποστηρικτικό ρόλο έχουν παίξει και οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αποτυπώνουν τα ταχύτατα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μπορεί το ΧΑ να μην έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά, αλλά και μόνο που η ελληνική αγορά δείχνει αλώβητη από τις πρόσφατες αναταραχές του Brexit, δεν περνά απαρατήρητο. Είναι αναμφισβήτητο ότι η όρεξη των επενδυτών για ελληνικά assets είναι παρούσα, αλλά αυτό που μένει είναι να υλοποιηθεί και στη Λ. Αθηνών, εκτός των τερματικών των ομολόγων.

  Πάντως, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό κινούμενη στο 1,248%, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 163,7 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται πως εκείνη τη χρονιά (Αύγουστος 2009) είχε επιτευχθεί και το ιστορικό χαμηλό του ελληνικού spread, στις 106 μ.β, το οποίο δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.

  Την ίδια ώρα, σήμερα η Citigroup επανέλαβε την εκτίμησή της ότι οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η S&P έδωσε την "ετυμηγορία" του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΛΠ και Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Coca Cola, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 2,30%, με τον Φουρλή να είναι στο +1,87%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή οι Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ