Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 17:42

  Διόρθωση χωρίς... κόστος για το Χρηματιστήριο

  Διόρθωση χωρίς... κόστος για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, ειδικά στις δημοπρασίες κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιούργησαν ενδοσυνεδριακά οι profit takers. 

  Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 873,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 866,71 μονάδων (-0,78%) και 873,47 μονάδες (+0,00%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,24%, στις 2.163,66 μονάδες, ενώ στο -0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.238,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 853,47 μονάδες.

  Μπορεί να μην είδε καν τα θετικά εδάφη σήμερα ο γενικός δείκτης, αλλά αυτή η αντοχή που έδειξε, με τη βοήθεια μάλιστα του τραπεζικού κλάδου, στάθηκε σημαντικός αρωγός στο να ολοκληρωθεί η διόρθωση χωρίς μεγάλες απώλειες. Άλλωστε, το σημερινό αρνητικό πρόσημο της αγοράς ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη σχεδόν 6,2%. 

  Όπως επισημάνθηκε από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης από τους εγχώριους αναλυτές, το διακύβευμα της αγοράς ήταν να ολοκληρωθεί η διόρθωση χωρίς να απειληθούν εκ νέου τα επίπεδα των 865 - 860 μονάδων, καθώς έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να επαναπροσεγγίσει τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, αναιρώντας το μίνι ράλι ανόδου που καταγράφηκε. 

  Σημαντικό στήριγμα, πάντως, ήταν για ακόμη μία φορά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σήμερα στο 1,27%, ενώ στα όρια του… 0,5% βρίκεται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Κοντά σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται και οι υπόλοιπες διάρκειες, με το 15ετές να διαμορφώνεται στο 1,74%, το 20ετές στο 2,049% και το 25ετές στο 2,23%.

  Η ταχύτατη διολίσθηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ίσως το ισχυρότερο πλεονέκτημα της εγχώριας οικονομίας καθώς απομειώνει με ιστορικά πρωτοφανή ταχύτητα το "κόστος” εξυπηρέτησης του χρέους. Και σύμφωνα με το Capital.gr, το ορατό πλέον ενδεχόμενο μίας άμεσης προεξόφλησης του ακριβού δανείου του ΔΝΤ με πολύ "φθηνότερα” δάνεια, θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους κατά 4,5 μονάδες του ΑΕΠ, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις. Και θα ενισχύει ακόμα περισσότερο την τάση αυτή πολύ πριν από τα μέσα του 2020, βελτιώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθούν τα stress tests για τις εγχώριες τράπεζες. 

  Στο μεταξύ, η αγορά εκτός από την αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor's την Παρασκευή, αναμένει και τη συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζών αύριο, όπου και θα συζητηθούν θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος, με αιχμή το επικείμενο APS (σχέδιο "Ηρακλής"). Επίσης, θα συζητηθεί και το ζήτημα των χρεώσεων σε κάθε είδους τραπεζική υπηρεσία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στο συναλλασσόμενο κοινό. 

  Η αγορά θα παρακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις, καθώς όπως έχουν επισημάνει οι αναλυτές το τελευταίο διάστημα, η βελτίωση της κερδοφορίας καθώς και η ενεργοποίηση του Ηρακλή, θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής του story του κλάδου. Μάλιστα δεν αποκλείεται να έρθουν οι αναβαθμίσεις του κλάδου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά, καθώς θα "ξεκλειδώσει" τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι μετά το ιλιγγιώδες ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής.

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Titan, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, δίνοντας σημαντικά στηρίγματα στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΛΠ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo και Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, οι άνω του 1% απώλειες σε Coca Cola, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Φουρλή και Ελλάκτωρ ήταν το μεγάλο βαρίδι της αγοράς, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Eurobank, Aegean, Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ