Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 12:32

  Γιατί η πολιτική της Fed θα οδηγήσει σε ράλι τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα

  Γιατί η πολιτική της Fed θα οδηγήσει σε ράλι τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πιθανότητες ότι η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα, ανεξαρτήτως των πιέσεων από τον Λευκό Οίκο, είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς η οικονομία και η ανάπτυξη απομακρύνονται "επικίνδυνα" από τον στόχο, όπως εκτιμά η Nordea Asset Management. Όπως τονίζει, τα assets που θα επωφεληθούν από αυτήν την πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, τα ελληνικά και τα ιταλικά καλυμμένα ομόλογα.

  H Nordea επισημαίνει πως τα επιτόκια της Fed έχουν περιθώριο να περικοπούν κατά 64 μ.β έως τα τέλη του 2020. Ωστόσο, οι πιθανότητες ότι αυτές οι περικοπές θα προχωρήσουν έως τα τέλη του 2019 είναι ιδιαίτερα υψηλές, λόγω της κατάστασης της οικονομίας. 

  Όπως πάντως εκτιμά μέχρι το τέλος του 2021, η Fed θα έχει αλλάξει και πάλι την πολιτική της, μπαίνοντας σε έναν νέο γύρο σύσφιξης και αυξήσεων επιτοκίων, ο οποίος θα είναι ωστόσο αργός σε περίπτωση που τα ηνία της κυβέρνησης έχουν οι Δημοκρατικοί καθώς οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση σε δημοσιονομική συρρίκνωση, και πιο γρήγορος εάν τα ηνία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

  Ο αντίκτυπος της πολιτικής της Fed 

  Οι επιπτώσεις της πολιτικής της Fed στο δολάριο έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών καθώς και της αγοράς σταθερού εισοδήματος της περιοχής θα είναι θετικές, όπως θετικό θα είναι και ένα παροδικό σοκ στη ζήτηση στις ΗΠΑ όπως συμβαίνει σήμερα στην Κίνα.

  Ο αντίκτυπος στις μετοχές θα είναι επίσης θετικός για τις αμυντικές μετοχές, καθώς θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης - όπως θα συμβεί στην περίπτωση του κλάδου των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας - ενώ το σοκ στη ζήτηση θα είναι αρνητικό για τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές ανάπτυξης.

  Σε αυτό το περιβάλλον, όπως εκτιμά η Nordea, η ζήτηση των επενδυτών για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια θα στραφεί μακριά από τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας και προς την ευρωπαϊκή αγορά καλυμμένων ομολόγων, και ειδικά της Ιταλίας και της Ελλάδας.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ