Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 14:03

  Συσσώρευση και αναμονή στο Χρηματιστήριο

  Συσσώρευση και αναμονή στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υποτονικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να ισορροπεί πάνω από τις 860 μονάδες, χωρίς όμως να μπορεί να διαπεράσει την αντίσταση των 865 μονάδων, αν και έχει στήριξη από αρκετούς τίτλους του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 863,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.144,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,70% στις 830,15 μονάδες.

  Αν και επιχείρησε νωρίτερα έως τις 867 μονάδες, οι long δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, δεδομένου του ότι και το διεθνές περιβάλλον δεν μπορεί να υποστηρίξει την διατήρηση ενός άκρως θετικού σεναρίου. Οι πιθανότητες να πυροδοτηθεί κάποιο κύμα risk off εξαιτίας για παράδειγμα νέας εμπλοκής στο ζήτημα του Brexit δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κίνηση πάνω από τις 865 μονάδες.

  Εντούτοις η αγορά δεν μπορεί να παραβλέψει τις μικρές, αλλά σημαντικές, θετικές εγχώριες εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, και οι οποίες στηρίζουν τη συσσώρευση στο στενό εύρος πάνω από τις 850, αλλά κάτω από τις 865 μονάδες. Η κυβέρνηση άλλωστε δείχνει να έχει βρει κάποιο ρυθμό και επεξεργάζεται νομοθετήματα που μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά.

  Ενδεικτικό του παραπάνω είναι το γεγονός ότι το προσχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του περιέχει σειρά φιλοεπιχειρηματικών μέτρων σχεδιασμένων να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μείωσης εταιρικών φορολογικών συντελεστών και φορολογίας μερισμάτων. Επίσης, σε μείζον καταλύτη έχει αναχθεί και το έργο του Ελληνικού, το οποίο θα είναι και η ναυαρχίδα της αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα.

  Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την έγκριση του "Ηρακλή" που οδήγησε στα θετικά σχόλια από τους οίκους, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings - ο οποίος μπορεί να μην είναι στους big four οίκους (Fitch, Moody''s, S&P, DBRS) τους οποίους και λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ στις αποφάσεις πολιτικής της, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει "ανέβει" ψηλά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών -  προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο "ΒΒ" με θετικές προοπτικές, από "ΒΒ-" πριν, δηλαδή δύο σκαλοπάτια από την "επενδυτική βαθμίδα".

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ και ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Βιοχαλκο, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΤΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και Jumbo σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Cenergy, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Titan, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ