Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 17:30

  Εβδομάδα αναμονής και επιλεκτικών κινήσεων στο Χρηματιστήριο

  Εβδομάδα αναμονής και επιλεκτικών κινήσεων στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Χωρίς να διαφοροποιηθεί από τη γενική εικόνα ολόκληρης της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σήμερα με μικρά κέρδη, έχοντας όμως μοιρασμένα πρόσημα, χαμηλό τζίρο και μια συνεδρίαση που η νευρικότητα και η διαπραγμάτευση εντός ενός στενού εύρους κυριάρχησαν. 

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 862,58 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 855,01 μονάδων (-0,50%) και 862,66 μονάδων (+0,39%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,52%, στις 2.146,38 μονάδες, ενώ στο -0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.206,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 824,39 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,77%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,67%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,79%.

  Δεν άλλαξαν πολλά την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ ωστόσο κάποιες επιλεκτικές κινήσεις τοποθετήσεων διαφοροποίησαν επιμέρους κεφαλαιοποιήσεις από τη μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Το ταμπλό λόγω της περιορισμένης ρευστότητας δεν έχει τη δυναμική που είχε σε άλλες περιόδους και σε αυτό έχει συμβάλει κυρίως το γεωπολιτικό ρίσκο το οποίο μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα. 

  Είναι αναμενόμενο και εποχικά συμβατό οι αναμονές των μεγάλων θεσμικών επενδυτών να είναι μεγαλύτερες όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους καθώς διανύουμε τις τελευταίες 51 συνεδριάσεις της χρονιάς και όσο να ‘ναι διαχειριστικά τα συνολικά κέρδη του 40% δεν δημιουργούν άγχος απόδοσης για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Η τακτική αυτή την περίοδο έχει να κάνει περισσότερο με την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης ζημιάς παρά με την ανάληψη νέων θέσεων που θα χαλάσουν την εικόνα των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου. 

  Σε όλα τα παραπάνω η υπόθεση του Brexit δεν είναι αδιάφορη καθώς το 60% του τζίρου των ξένων επενδυτών γίνεται από κωδικούς που έχουν έδρα στη Μ. Βρετανία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Χρηματιστηρίου. Η αργή εξέλιξη των τιμών με τη σειρά της δεν δίνει τροφή σε βραχυπρόθεσμους συμμετέχοντες στην Αγορά με αποτέλεσμα η συμμετοχή να γίνεται ακόμα πιο περιορισμένη.

  Πέρα από τη στασιμότητα στις χρηματιστηριακές τιμές τα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίστηκαν με κυριότερο την έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020 από την Ε.Ε. γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις στην φορολογία της χρήσης του 2019. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τιμολογημένη στις τρέχουσες τιμές και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ισχυρό θεμελιώδες άλλοθι για ένα ράλι προς το τέλος της χρονιάς ή στο ξεκίνημα της επόμενης. 

  Επίσης στο μέτωπο των τραπεζών διαπιστώνεται μια μεγαλύτερη εγρήγορση στον τομέα της επίσπευσης των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων πακέτων δανείων, γεγονός που έχει βελτιώσει την οπτική των ξένων στον κλάδο. Τέλος η υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού έχει πλέον αντίκρισμα και στις επιχειρήσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω της έκδοσης των εταιρικών ομολόγων. 

  Και οι τρεις αυτοί παράγοντες λειτουργούν υποστηρικτικά στην Αγορά περιορίζοντας τις πιέσεις σε ημέρες όπου η έλλειψη νέων ή η τάση των ξένων αγορών θα δικαιολογούσε ένα μεγαλύτερο βάθος διόρθωσης.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σε μια από τις πιο "σφιχτές" σε εύρος εβδομαδιαίες κινήσεις του επιβεβαίωσε την σημασία των 860 μονάδων, μένοντας πρακτικά στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Διαγραμματικά αυτό μεταφράζεται σε μια ευθεία γραμμή που δεν αλλάζει τα δεδομένα της τάσης. 

  Η οριζόντια κίνηση είχε πάντως και κάποια θετικά στοιχεία: Ενεργοποίησε εκ νέου τα σήματα αγορών από MACD και τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους οι οποίοι πλέον ταυτίζονται με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη. Σε αυτή τη σφιχτή συσσώρευση οι τζίροι δεν είναι ομοιόμορφοι και δεν δίνουν κάποια άμεση ένδειξη στο πού θα σπάσει η συγκέντρωση των τιμών. Η μεγάλη εικόνα δείχνει τον σχηματισμό βάσης για κάποιο υψηλότερο επίπεδο το οποίο δεν είναι άλλο από τις δίδυμες κορυφές του Ιουλίου στις 900 μονάδες, καταλήγει ο Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Φουρλής σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil, Aegean, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. 

  Χωρίς μεταβολή οι Εθνική, Σαράντης και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Βιοχαλκο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες 1,66%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ