Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 17:05

  Πτωτικά η Wall Street μετά τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία

  Πτωτικά η Wall Street μετά τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:35

  Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς η περαιτέρω εξασθένιση που εμφάνισε η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, το θετικό ξεκίνημα της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων διατηρεί σε έναν βαθμό το αγοραστικό ενδιαφέρον.

  Ειδικότερα, τον τόνο στην αγορά δίνουν από την αρχή της συνεδρίασης τα αδύναμα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η κινεζική στατιστική υπηρεσία και τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6% το τρίτο τρίμηνο, κατεβάζοντας εκ νέου ταχύτητα από το 6,2% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε περίπου στο μέσο του εύρους που προέβλεπε η κινεζική κυβέρνηση, καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις συνέχισαν να περιορίζονται. Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το τρίτο τρίμηνο είναι ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 1990.

  Οι αναλυτές παρότι περίμεναν εξασθένιση της κινεζικής οικονομίας, τοποθετούσαν τον ρυθμό ανόδου στο 6,1%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από το μέγεθος που ανακοινώθηκε, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επιταχύνεται και οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου γίνονται όλο και πιο αισθητές.

  Παρότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα κινηθεί με μεγαλύτερη προθυμία για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, την ίδια στιγμή έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

  Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν τον πρόεδρο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να πλήξει την αμερικανική οικονομία και να περιορίσει τις πιθανότητες επανεκλογής του.

  To κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η ανακοίνωση του πρόδρομου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

  Ο δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω της αδυναμίας του κλάδου μεταποίησης, οι πωλήσεις του οποίου υποφέρουν από υποτονικές εξαγωγές και τις αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τους που έχει προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα.

  "Ο δείκτης αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές και τις μειούμενες επιχειρηματικές προσδοκίες, που προκλήθηκαν από την επιβράδυνση του βιομηχανικού τομέα και τις εμπορικές διαφορές", δήλωσε ο Ataman Ozyildirim, επικεφαλής ερευνών του Conference Board. "Καταδεικνύει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται, αλλά πιο αργά, μέχρι το τέλος του έτους αλλά και το 2020".

  Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς η χθεσινή ανακοίνωση για την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το διαζύγιο ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, που τροφοδότησε τη χθεσινή άνοδο, πρόκειται να δοκιμαστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο βρετανικό κοινοβούλιο.

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 0,64% στις 26.853.10 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινείται τις 2.988.49 μονάδες, με απώλειες 0,32%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,81%, στις 8.090,52 μονάδες.

  Στο επιχειρηματικό μέτωπο, κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Coca-Cola που ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 56 σεντς ανά μετοχή, ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις, και αύξηση οργανικών πωλήσεων κατά 5%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αυξάνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης.

  Κέρδη σημειώνει και η μετοχή της εταιρείας πιστωτικών καρτών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών American Express που επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου καλύτερων των προβλέψεων της αγοράς.

  Ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της Schlumberger Ltd. που ανακοίνωσε έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων και κέρδη ύψους 43 σεντς, ευθυγραμμισμένα με τις προβλέψεις, παρά τις σημαντικές προ φόρων επιβαρύνσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ