Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 17:00

  Ανοδικά η Wall με ώθηση από συμφωνία για Brexit και εταιρικά αποτελέσματα

  Ανοδικά η Wall με ώθηση από συμφωνία για Brexit και εταιρικά αποτελέσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν με φόντο τόσο τη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit, όσο και από την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τελευταία εκείνα της Netflix.

  Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 92,95 μονάδες ή 0,34%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 16,81 μονάδες ή 0,56%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 52,83 μονάδων ή 0,65%.

  Η μετοχή της Netflix σημειώνει άλμα 5%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες ήταν και η αύξηση των συνδρομητών της εταιρείας περιεχομένου streaming εκτός ΗΠΑ, που αντισταθμίζει τα όχι τόσο ισχυρά στοιχεία όσον αφορά την αύξηση των συνδρομητών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  "Η ενίσχυση σε διαφοροποιημένο διεθνές περιεχόμενό και σε ταινίες δίνουν αποτελέσματα και οι προσδοκίες των επενδυτών είναι πλέον λογικές", ανέφερε ο αναλυτής της Credit Suisse, Douglas Mitchelson, σε σημείωμά του.

  Η Morgan Stanley λαμβάνει επίσης ώθηση από τα αποτελέσματα τριμήνου της, με τη μετοχή της να ενισχύεται άνω του 3%. Ώθηση στα αποτελέσματα της τράπεζας έδωσαν τα ισχυρότερα του αναμενομένου έσοδα από τις δραστηριότητες trading και συμβουλευτικής.

  Σε γενικές γραμμές, η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων έχει αρχίσει ισχυρά στις ΗΠΑ. Άνω του 76% των εταιρειών του S&P 500 οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου έχουν υπερβεί τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

  Την αισιοδοξία ενίσχυσε και η ανακοίνωση εκ μέρους του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία για το Brexit", είπε μέσω Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, καλώντας παράλληλα τους Βρετανούς βουλευτές να την επικυρώσουν το Σάββατο, όταν και θα τεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε από την πλευρά του λόγο για μια "δίκαιη και ισορροπημένη" συμφωνία.

  Η συμφωνία ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται ακόμη ολοκληρωμένη. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να την εγκρίνει και τυπικά θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκρισή της και από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου.

  Οι αγορές ωστόσο κινήθηκαν σε ράλι μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας, καθώς αυτή αφαιρεί μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας στο διεθνές σκηνικό, εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τα αδύναμα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ενίσχυσαν τους φόβους για επικείμενο κύκλο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

  Ήδη άλλωστε η μεταποίηση στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κύκλο συρρίκνωσης, ενώ οι επενδυτές θεωρούν ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

  Η Κίνα τόνισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να υπάρξει οριστική και συνολική εμπορική συμφωνία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των JPMorgan Chase (1,47%), Caterpillar (1,35%) και Johnson&Johnson (1,35%), ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται εκείνες των IBM (5,57%) και Merck&Co (0,44%).

  Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από την πτώση που σημειώθηκε μία εβδομάδα πριν, αλλά παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 214.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 215.000 αιτήσεις.

  Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, διαμορφώθηκε στις 214.750 αιτήσεως, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο των 213.750 αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

  Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, με την μεταποιητική δραστηριότητα να επιβραδύνει για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζει να πιέζει τον κλάδο.

  Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε 0,5% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.

  Η ευρύτερη βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,4% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

  Υποχώρησε εξάλλου ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας ότι η αύξηση του κόστους εργασίας και υλικών συνεχίζει να πλήττει την κατασκευή κατοικιών.

  Οι ενάρξεις κατοικιών, υποχώρησαν 9,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό των 1,256 εκατ. Οι οικιστικές οικοδομικές άδειες, υποχώρησαν 2,7% από τον Αύγουστο, στον ετήσιο ρυθμό των 1,387 εκατ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση των ενάρξεων κατοικιών κατά 3,2% και πτώση των αδειών κατά 6,3%.

  Τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών είναι ευμετάβλητα σε μηνιαία βάση και υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι ενάρξεις ενισχύθηκαν 1,6% και οι οικοδομικές άδειες κατά 7,7%.

  Η μεταποιητική δραστηριότητα στις μεσοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζει να επιβαρύνει τον κλάδο, όπως έδειξε η έρευνα της Philadelphia Fed.

  Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed υποχώρησε στις 5,6 μονάδες τον Οκτώβριο από 12 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Econoday τοποθετούσαν τον δείκτη στις 7,1 μονάδες. Η έκθεση της Fed έδειξε ότι ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες ενισχύθηκε ελαφρώς στις 26,2 μονάδες από 24,8 μονάδες, ωστόσο ο δείκτης για τις αποστολές κατρακύλησε στις 18,9 μονάδες από 26,4.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ