Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 15:23

  Παλεύει για το πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Παλεύει για το πρόσημο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Λίγες ώρες κράτησε, όπως φαίνεται, η ικανοποίηση στο χρηματιστήριο Αθηνών, από τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για τους όρους του Brexit, καθώς όχι μόνο λείπουν αρκετές λεπτομέρειες, αλλά είναι αβέβαιη ακόμη η έγκρισή της από τη βρετανική Βουλή.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 858,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.131,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,14% στις 820,63 μονάδες.

  Λίγο μετά τις 12:40 οι Jean Claude Juncker και Boris Johnson ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για μια "ισορροπημένη και δίκαιη συμφωνία". Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμη άγνωστες, το ΧΑ αντέδρασε θετικά επιχειρώντας πάνω από τις 860 μονάδες, οι οποίες έμοιαζαν ανυπέρβλητες χωρίς προηγουμένως να αρθεί η επιφυλακτικότητα των ξένων μπροστά στις διεργασίες του Brexit.

  Όμως η ελληνική αγορά είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ειδικά μάλιστα όταν οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τον κίνδυνο που θα αυξηθεί απότομα σε περίπτωση που υπήρχε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η επιφυλακτικότητα αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ΧΑ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης και κόπωσης μετά το ράλι του πρώτου επταμήνου του έτους.

  Κλείνοντας το μέτωπο του Brexit, οι ξένοι του ΧΑ προφανώς θα εστιάσουν περισσότερο στις εγχώριες εξελίξεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι θετικές. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, ήδη οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι έχουν εκφραστεί θετικά για την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής, που θέτει τις βάσεις για μια πιο ενεργητική διαχείριση και απομείωση του όγκου των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες. Η Moody's μάλιστα θεωρεί το γεγονός ως "πιστωτικά θετικό", ενώ και η DBRS αναφέρει ότι ο "Ηρακλής" θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

  Παράλληλα, μετά την επιτυχία της προκαταρκτικής αποδοχής από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής του προϋπολογισμού του 2020, επιχειρείται από την ελληνική πλευρά η υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτά περιλαμβάνουν σημαντικά νομοσχέδια όπως το φορολογικό, το εργασιακό, την αγορά ενέργειας αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες, οι οποίες όπως εκτιμάται θα έχουν φιλοαναπτυξιακό πρόσημο.

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο στηρίζει την αγορά με το +2,08% που σημειώνει, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Cenergy.

  Στον αντίποδα, το -2,06% της Coca Cola επιδρά σημαντικά στον γενικό δείκτη, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ