Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 13:20

  Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

  Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:37

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα επικρατεί αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη διελκυστίνδα των θετικών σχολίων της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά και της διεθνούς αβεβαιότητας που επικρατεί για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το brexit. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 857,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια. Οριακή άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.139,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,03% στις 816,12 μονάδες.

  Σύμφωνα με το Capital.gr, η Κομισιόν δημοσιοποίησε την πρώτη αποτίμηση που δείχνει ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος για το 2020, αλλά και υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες παροχές φέτος οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν σε 1 μήνα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ. Επίσης διατηρεί την πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020. Περιλαμβάνει όλο το πακέτο μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το 2020, ενώ έχει και κάποιες τροποποιήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την τόνωση των εσόδων, αλλά και για τη συγκράτηση των δαπανών.

  Στο κρίσιμο ζήτημα των αποφάσεων του ΣτΕ, κάτι που έχει απασχολήσει την αγορά, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι πιθανό κόστος θα καλυφθεί από τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας. Αναφέρει ότι "στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020 το ενδεχόμενο κόστος που προκύπτει από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τις συντάξεις και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας".

  Η εξέλιξη αυτή δείχνει να είναι υποστηρικτική έναντι των διεθνών εξελίξεων και ειδικά έναντι του Brexit, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ελλείψει σημαντικών εγχώριων καταλυτών, το ΧΑ επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του Brexit όσο και εκείνο του εμπορικού πολέμου. Οι αποκλιμάκωση των διαφορών στα εμπλεκόμενα "στρατόπεδα" έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι αν και η αγορά δεν έχει κάνει την ανοδική διαφυγή που επιζητούν οι long, εντούτοις βρίσκεται κοντά στην αντίσταση των 860-865 μονάδων, η οποία πιθανότατα θα διασπαστεί εάν υπάρξει βελτίωση του διεθνούς κλίματος.

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ, η Cenergy και ο Titan σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛλάκτωρ και Jumbo>

  Στον αντίποδα, κάτω από το 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ