Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 13:51

  Παλεύει για το πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Παλεύει για το πρόσημο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:46

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προσπάθεια να απορροφήσει τις πιέσεις κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αδυναμία διάσπασης της αντίστασης των 860-865 μονάδων, το οποίο αν και άρχισε τις συναλλαγές έντονα ανοδικά και με ικανοποιητικό τζίρο, πλέον παλεύει με το πρόσημο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,14% στις 857,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.136,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,19% στις 820,92 μονάδες.

  Τα επίπεδα των 860 μονάδων δεν είχαν δοκιμαστεί από την έναρξη του Οκτωβρίου, όταν και είχαν χαθεί, με τους τεχνικούς αναλυτές να θεωρούν όμως κρίσιμης σημασίας τη διάσπασή τους, προκειμένου να εξέλθει της συσσώρευσης η αγορά. Όπως φαίνεται όμως, τόσο οι πιέσεις σε Coca Cola και Motor Oil, όσο και η νευρικότητα των τραπεζικών μετοχών, δεν επιτρέπουν στην αγορά να δοκιμάσει με αξιώσεις το επίπεδο, με το διακύβευμα σήμερα να είναι η σταθεροποίηση πάνω από τις 850 μονάδες.

  Είναι σαφές όμως ότι για ακόμη μία ημέρα η αγορά "παίζει" με τα περιθώρια επιλεγμένων τίτλων, χωρίς να διαρρήξει τα επίπεδα των βασικών της δεικτών, μαρτυρώντας μια αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι βρισκόμαστε και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι αποδόσεις των περισσοτέρων τίτλων έχουν δημιουργήσει ένα παζλ που πολλά χαρτοφυλάκια δεν θέλουν να "ξοδέψουν" τα ετήσια κέρδη τους πριν δουν εξελίξεις που μπορούν να πυροδοτήσουν ένα νέο ανοδικό ξέσπασμα.

  Πάντως τα στοιχεία που έρχονται από το δημοσιονομικό μέτωπο είναι υποστηρικτικά, καθώς στο 9μηνο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4,479 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,467 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,523 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018. Πρόκειται για ένα ακόμη θετικό στοιχείο στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού του 2020.

  Περισσότερα θα φανούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει σήμερα στις Βρυξέλλες και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στην κοστολόγηση των παρεμβάσεων που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα το 2020. Σύμφωνα με το Capital.gr το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σταθερό στον στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και για επίτευξη του στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%.

  Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Coca Cola και Motor Oil πιέζουν τον γενικό δείκτη με τις άνω του 1% απώλειες τους, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Εθνική, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Jumbo, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και ΕΧΑΕ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ