Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 13:17

  Χρηματιστήριο: Πτήσεις γύρω από τις 855 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Πτήσεις γύρω από τις 855 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Τα επίπεδα των 850 μονάδων δοκιμάζει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προέρχεται από μία ανοδική εβδομάδα, ελκυστική για την κατοχύρωση μέρους των κερδών που σημειώθηκαν, εντείνοντας τη νευρικότητα σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,80% στις 849,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.111,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,15% στις 800,33 μονάδες.

  Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμασίας των δυνάμεών της στις 850 μονάδες, με το profit taking να υπερέχει της όποιας θετικής διάθεσης εκδηλώθηκε μετά από την επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την έγκριση του σχεδίου μείωσης των "κόκκινων δανείων" των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε, η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε σημαντικά κέρδη 4,5-5% για τον Γενικό Δείκτη και FTSE 25, αλλά και 10% στον τραπεζικό κλάδο.

  Επομένως ο τραπεζικός κλάδος είναι επόμενο να δει τους πωλητές να κυριαρχούν, ενθυλακώνοντας μέρος των κερδών τους και βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους. Άλλωστε, όπως σημειώνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, δεν θα είναι εύκολο για το ΧΑ να σπάσει το εύρος της πρόσφατης συσσώρευσής του, εάν δεν υπάρξει κάποιο γεγονός που να προσελκύσει "φρέσκα" κεφάλαια, όπως η αξιολόγηση από τον S&P εντός του μήνα.

  Επίσης, αυτήν την εβδομάδα η αγορά αναμένει την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη, ενώ η εστίαση θα παραμείνει το διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου στην προγραμματισμένη Δημόσια Προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η νευρικότητα προφανώς θα συντηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του πενθημέρου, καθώς την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο.

  Όπως σημειώνει εντούτοις ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, μεσοπρόθεσμα παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος και πλέον με περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουμε και νέα υψηλά έτους με τον ΓΔ να είναι πρωταθλητής σε απόδοση για το 2019. Πλέον και όσο το 8 είναι μπροστά στον ΓΔ μπορούμε να οραματιζόμαστε τετραψήφιο μπροστά μας θυμίζοντας πως το σημαντικό κλειδί για την αγορά είναι ο τραπεζικός κλάδος που τα τελευταία 3 χρόνια δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ, επίπεδο που είναι και κλειδί για την συνέχεια.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ χάνει 3,03%, με τις Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%. Η πτώση σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Φουρλή, Cenergy, ΟΛΠ, Βιοχαλκο και ΑΔΜΗΕ ξεπερνά το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Titan και ΟΤΕ, με τις Motor Oil και Aegean να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν μικρά κέρδη, ενώ ο Σαράντης είναι στο +1,41%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ