Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 11:14

  Δοκιμάζουν τις 850 μονάδες οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Δοκιμάζουν τις 850 μονάδες οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικές είναι οι τάσεις που εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προέρχεται από μία ανοδική εβδομάδα, ελκυστική για την κατοχύρωση μέρους των κερδών που σημειώθηκαν, εντείνοντας τη νευρικότητα σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 852,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.125,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,66% στις 812,56 μονάδες.

  Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμασίας των δυνάμεών της πάνω από τις 850 μονάδες, έχοντας ως στηρίγματα αφενός την επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την έγκριση του σχεδίου μείωσης των "κόκκινων δανείων" των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτές οι εξελίξεις είναι ικανές να στηρίξουν τα επίπεδα, αλλά το μεγάλο διακύβευμα είναι η αγορά να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας, με αύξηση του τζίρου μάλιστα.

  Πάντως, όπως έχει αναφέρει αποκλειστικά στο Capital.gr, η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President της Moody΄s Investors Service, η έγκριση του Ηρακλή, του σχεδίου APS για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, είναι ένα βήμα καίριας σημασίας για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και καταλυτικό για την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αν και ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο για να γίνει ορατός.

  Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ισχυρότερος δεδομένης της δοκιμασίας και της αντοχής που έδειξε στα επίπεδα των 820 μονάδων. Η υπέρβαση των 850 μονάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά υπέρ των αγοραστών, όπου συγκλίνουν κινητοί μέσοι. Εάν οι πωλητές δεν απειλήσουν το επίπεδο, ο γενικός δείκτης μπορεί να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες με τις τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές.

  Αυτήν την εβδομάδα η αγορά αναμένει την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη, ενώ η εστίαση θα παραμείνει το διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου στην προγραμματισμένη Δημόσια Προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η νευρικότητα προφανώς να συντηρηθεί καθόλη τη διάρκεια του πενθημέρου, καθώς την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο.

  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εντοπίζονται από τις ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Cenergy και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Aegean, Μυτιληναίος και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 1,28%, με τις Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα, ΕΧΑΕ και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ