Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Οκτ-2019 12:00

  Χρηματιστήριο: Πώς οι τραπεζικές μετοχές γίνονται bull story για τους διεθνείς αναλυτές

  Χρηματιστήριο: Πώς οι τραπεζικές μετοχές γίνονται bull story για τους διεθνείς αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το "στοίχημα" της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας με μακροπρόθεσμους, "ποιοτικούς" επενδυτές έχει αρχίσει να κερδίζεται και είναι θέμα χρόνου να μεταδοθεί από την αγορά ομολόγων και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα από την επανέκδοση του 10εούς ομολόγου, την οποία και αγόρασαν σε συντριπτική πλειονότητα οι real money επενδυτές. Άλλωστε, το γεγονός ότι τα ελληνικά assets επιστρέφουν στο ραντάρ των μεγάλων funds είχε φανεί και κατά τα πρόσφατα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, όπου για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έδωσαν το "παρών" γίγαντες του διεθνούς asset management.

  Το ορόσημο της μείωσης του επιτοκίου των ελληνικών εντόκων σε αρνητικά επίπεδα αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο turnaround story διεθνώς. Οι επενδυτές ουσιαστικά πλήρωσαν την Ελλάδα για να της... δανείσουν ρευστότητα για 13 εβδομάδες. "Η Ελλάδα, μόλις ολοκλήρωσε το ταξίδι μετασχηματισμού της από παρία της αγοράς ομολόγων σε μέλος του ευρωπαϊκού κλαμπ των αρνητικών αποδόσεων", σχολίασε το Bloomberg, τονίζοντας πως είναι μια τεράστια αλλαγή για ένα κράτος που μέχρι πρόσφατα είχε αποκλειστεί από τις αγορές.

  Έρχονται καλά νέα από τους οίκους

  Οι εκπληκτικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ταχύτατες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων καθώς και την έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" για τα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών, αποτελούν τα "κλειδιά" που θα ανοίξουν την πόρτα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, με το "στοίχημα" της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο επόμενο 12μηνο με 18μηνο να είναι απόλυτα εφικτό.

  Αυτές οι εξελίξεις θα "ξεκλειδώσουν" και τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι μετά το ιλιγγιώδες ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής και... ανάσας λόγω και τους ασταθούς διεθνούς κλίματος, κάτι που αποτυπώνεται στους πολύ χαμηλούς τζίρους που καταγράφονται στο ταμπλό.

  Πάντως, το αξιοσημείωτο παραμένει πως το Χ.Α., παρά την υποτονικότητα του τελευταίου διαστήματος, συνεχίζει να καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες αγγίζουν το 37%, έναντι του 23% που καταγράφει ο ρωσικός RTSI, ο οποίος έρχεται δεύτερος διεθνώς σε κέρδη. Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η "φθινοπωρινή μπόρα" που βίωσε το Χ.Α. είναι μέσα στο πλαίσιο. Αυτόν τον μήνα αναμένεται η ανακοίνωση της S&P για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αγορά περιμένει και τις εξελίξεις σε σχέση με το Ελληνικό. To θετικό είναι πως είμαστε σε μια φάση που η πραγματική οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από το Χρηματιστήριο, αφού το τελευταίο είχε ήδη προεξοφλήσει αρκετές εξελίξεις.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η "βουτιά" αυτή του επιτοκίου των ελληνικών εντόκων 13 εβδομάδων στο -0,02%, σε συνδυασμό με το 1,5% όπου διαμορφώθηκε η απόδοση στo re-opening του 10ετούς, αντανακλούν την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα καταθετικά επιτόκια στο -0,5%, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, δείχνουν ότι η Ελλάδα εδραιώνει την επιστροφή της στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές και πως η αγορά "βλέπει" αναβαθμίσεις προσεχώς της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

  "Το περιβάλλον γύρω από την Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκό, μετά και τις εκλογές, ενώ έρχονται αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους", σημειώνει ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank. Όπως εκτιμά, στις 25 Οκτωβρίου η S&P αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο "ΒΒ-" (μία βαθμίδα) και, έτσι, η κίνηση του ΟΔΔΗΧ έρχεται σε μια άκρως κατάλληλη συγκυρία. Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη επανεπενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, γι’ αυτό και αναμένεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα να είναι μεγάλη, ενώ, όταν η ΕΚΤ επανεκκινήσει το QE, οι επενδυτές θα εξετάσουν επίσης αγορές που δεν επηρεάζονται από την QE, όπως η ελληνική.

  Αναφερόμενος στο αρνητικό επιτόκιο που έφεραν τα έντοκα τριών μηνών στη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σόρενσεν επισημαίνει πως το αρνητικό επιτόκιο αντανακλά επίσης το γεγονός ότι οι επενδυτές αναμένουν αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στη χώρα "καθρεφτίζεται" πλέον στο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για τους βραχυπρόθεσμους όσο και για τους μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως οι επενδυτές που έλαβαν μέρος στο "άνοιγμα" της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, στην οποία προχώρησε με μεγάλη επιτυχία ο ΟΔΔΗΧ, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει προσφορές άνω των 7,6 δισ. ευρώ, ξεπέρασαν τους 250, ενώ η απόδοση του τίτλου –και, άρα, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου– διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%. Η μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τη ζήτηση προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες, ενώ οι real money επενδυτές, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα "καλής ποιότητας" χαρτοφυλάκια, έλαβαν το 87,2% της έκδοσης. Η συμμετοχή των hedge funds περιορίστηκε στο 12,8%.

  Αναβάθμιση μέσω τραπεζών

  Αν και οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με έντονες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, μετά και το ράλι, που ξεπέρασε ακόμα και το 200% (Πειραιώς) από τις αρχές του έτους, έχοντας δεχτεί αρκετές πιέσεις, ο δρόμος μπροστά είναι ανοδικός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Ο λόγος είναι ότι η κερδοφορία τους βελτιώνεται σημαντικά, το σχέδιο "Ηρακλής" για τα NPLs/NPEs προχωρά έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι ανησυχίες γύρω από την ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης έχουν μηδενιστεί, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον μόνο θετικά θα λειτουργήσει για την πορεία του κλάδου.

  Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας περνά από τις τράπεζες, με τους αναλυτές και των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης να έχουν επισημάνει πως η εφαρμογή των σχεδίων των ελληνικών Αρχών, σε συνδυασμό με τα σχέδια των ίδιων των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, είναι καθοριστική στην πορεία των ratings τους για την Ελλάδα.

  Οι συντονισμένες προσπάθειες στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής λύσης για τις τράπεζες αναμένεται να έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των τραπεζών αλλά και της Ελλάδας, όπως αναφέρει η Fitch. Η εφαρμογή των σχεδίων των ελληνικών Αρχών, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε να επιταχύνει τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την αξιολόγησή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της εμπιστοσύνης στο σύστημα και στη βελτίωση της κερδοφορίας. Τα σχέδια θα μπορούσαν να προσδώσουν περισσότερη ευελιξία στους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των NPEs, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και στις τιτλοποιήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τον τελικό σχεδιασμό που θα συμφωνηθεί, το επίπεδο χρήσης των συστημάτων αυτών από τις τράπεζες και την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι τράπεζες έχουν σημασία στην αξιολόγηση της Ελλάδας, όπως υπογραμμίζει η Fitch. Ο χαμηλότερος κίνδυνος του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό αποτελεί έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση.

  Από την πλευρά της, η Citigroup επισημαίνει πως το σχέδιο "Ηρακλής", το οποίο είχε καθυστερήσει πολύ, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να απαλλαγούν από NPEs έως και 30 δισ. ευρώ. To σχέδιο είναι παρόμοιο με το GACS της Ιταλίας, το οποίο βοήθησε στη σημαντική μεταφορά των NPLs των ιταλικών τραπεζών τα τελευταία δύο χρόνια. Το "πράσινο φως" από την Κομισιόν σημαίνει ότι ένα από τα πρώτα εμπόδια στο σχέδιο τελικά αφαιρείται. Παραμένει αβέβαιο αν οι ελληνικές τράπεζες θα βρουν τους όρους του προγράμματος τόσο ελκυστικούς όσο ήταν για τις ιταλικές. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχέδιο είναι ήδη ένα πολύ θετικό βήμα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου οι πωλήσεις NPLs θεωρήθηκαν πολιτικά δυσάρεστες. Αυτό θα είναι υπέρ της Ελλάδας στις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για τα δημοσιονομικά σχέδια. Η αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για υψηλότερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

  Τραπεζικές μετοχές, το απόλυτο macro play

  Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αποτελούν το απόλυτο "στοίχημα" για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

  Όπως σημειώνει η Wood, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σχετικά αναιμικό ρυθμό περίπου 1,5%-2%, ωστόσο τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τους βασικούς οικονομικούς δείκτες και η φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να "ξεκλειδώσουν" την αξία των ελληνικών assets και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Αυτό θα ήταν ένα πολύ bullish σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα σήμαινε επιτάχυνση της παροχής δανεισμού, ακόμα υψηλότερες τιμές στην αγορά ακινήτων, συνεχιζόμενο έντονο ενδιαφέρον για πώληση ή τιτλοποίηση NPEs και σαφή επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία. Αυτό προσφέρει σημαντικές προοπτικές κερδών για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως υπογραμμίζει, και εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές, παρά το ράλι της τάξης του 85% σε μέσο όρο από τις αρχές του έτους, έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου 20% με 46%.

  Το 2018 οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποαπέδωσαν σημαντικά, τόσο σε σχέση με το Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και σε σχέση με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω ανησυχιών γύρω από τα κεφάλαιά τους, όπως αναφέρει. Αυτές οι ανησυχίες δεν υλοποιήθηκαν και δεν αναμένεται στο επόμενο διάστημα να προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τα κεφάλαιά τους. Αυτό που προβλέπει η Wood είναι ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εκδόσεις τίτλων Tier I και II τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα βγαίνει από μια παρατεταμένη κρίση και οι πιθανότητες για κυκλική ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά για την επόμενη τετραετία. Αυτό θα αντικατοπτριστεί στις τράπεζες, με τις συναλλαγές (μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων) να ηγούνται της μείωσης των NPEs έως και τo 2022, μετά και τη βοήθεια της έγκρισης του APS. Σε γενικές γραμμές, η Wood θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο πως οι τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τους στόχους του SSM.

  Σύμφωνα με τη Wood, εάν εφαρμοστεί η ατζέντα της κυβέρνησης για το 2020 στο μέτωπο της χαμηλότερης φορολογίας, των περισσότερο φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεων, της βελτίωσης των επενδύσεων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ υψηλότερος από τις τρέχουσες προβλέψεις της, οι οποίες τον τοποθετούν στο 1,9%.

  Η συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (ακόμα και μέσω της συμπερίληψης των κερδών των SMP/ANFA στον Προϋπολογισμό) θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση και περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Είναι σημαντικό, κατά την άποψη της Wood, ότι ένα μεγάλο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης κατευθύνεται προς πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτό θα πρέπει επίσης να καθησυχάσει τους πιστωτές όταν η συζήτηση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος αρχίσει το 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ