Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 17:26

  Πάνω από τις 855 μονάδες "σήκωσε" το Χρηματιστήριο ο… Ηρακλής

  Πάνω από τις 855 μονάδες "σήκωσε" το Χρηματιστήριο ο… Ηρακλής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με οδηγό τις θετικές αναλύσεις των ξένων για το σχέδιο "Ηρακλής", το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το άκρως θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, λόγω εξελίξεων γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε πάνω από τις 855 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,99% στις 855,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 841,18 μονάδων (+0,23%) και 856,19 μονάδων (+2,02%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 575 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,16%, στις 2.132,17 μονάδες, ενώ στο +1,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.192,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,42% στις 817,92 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,84%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 9,49%.

  Ο Ηρακλής (APS) και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων στην εγχώρια αγορά και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε θετική εβδομαδιαία μεταβολή μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, διαπιστώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

  Τα καλά νέα για τις τράπεζες αφορούν προς το παρόν τη χρονική στιγμή που κλείνει το θέμα αφού υπάρχει ικανός χρόνος έως το τέλος του έτους ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις τιτλοποιήσεων βελτιώνοντας την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι τράπεζες στο στατικό τεστ αντοχής (με ισολογισμό 31.12.2019) το καλοκαίρι του 2020.

  Ακόμα όμως και αν δεν γίνει χρήση του APS, δεν παύει να αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο, μια χρυσή εφεδρεία στις επιλογές που θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες με λογικό κόστος. Η σύνταξη και η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου είναι τα επόμενα βήματα στα οποίο θα υπάρχουν και οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς την σύνθεση των ομολόγων που θα τιτλοποιήσουν τα προβληματικά δάνεια όπου ενδεχομένως να δοθεί και περισσότερη πληροφόρηση για την χρηστικότητα του σχεδίου και τις ωφέλειές του.

  Σε παράλληλο χρόνο η υπόθεση του Ελληνικού φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά με τους εμπλεκόμενους να ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς τις επιλογές χρηματοδότησης της επένδυσης, της οποίας η πρώτη φάση κοστολογείται στα 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί στα 350 εκατ. ευρώ ως προς το πλεόνασμα του 2020 από 1 δισ. ευρώ αρχικά.

  Όλα δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών και των φυσικών προσώπων για την επόμενη χρονιά. Η τιμολόγηση με αρνητικό επιτόκιο της τρίμηνης έκδοσης εντόκων και η άνεση με την οποία η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε σε ιστορικό χαμηλό για 10 χρόνια συμπληρώνουν το παζλ αισιοδοξίας της εβδομάδας που πέρασε.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε στηρίξεις στις 820 μονάδες, αναλώνοντας χρόνο χωρίς να παραβιάσει κομβικές ζώνες τιμών. Η εν εξελίξει αντίδραση έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική. Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.

  Η εικόνα θα γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών σε υπέρβαση των 850 μονάδων όπου συγκλίνουν κινητοί μέσοι και ο MACD, ζώνη η οποία αποτελεί και το κυριότερο άμεσο πεδίο αντίστασης. Σε ό,τι αφορά τους ταλαντωτές η ανάκαμψη τους από τα χαμηλά δείχνει ότι υπάρχει ένταση στην αντίδραση υποδηλώνοντας ένα χτίσιμο στο ρυθμό της ανόδου.

  Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες με τις τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η ΔΕΗ και η Πειραιώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 5%, ενώ οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύθηκαν με άνοδο άνω του 4%. Κέρδη 3,96% για τη Cenergy και 3,02% για τη Eurobank, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Φουρλή, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο.

  Άνω του +1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Coca Cola, Motor Oil, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, ενώ Titan και Λάμδα έκλεισαν με απώλειες 0,11% και 0,40% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ