Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 13:12

  Τραπεζική ώθηση στο Χρηματιστήριο - πάνω από τις 850 μονάδες

  Τραπεζική ώθηση στο Χρηματιστήριο - πάνω από τις 850 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:16

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το άκρως θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τις θετικές αποτιμήσεις του σχεδίου Ηρακλής για τα τραπεζικά κόκκινα δάνεια, οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 850 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,44% στις 851,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.118,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,45% στις 810,32 μονάδες.

  Αν και από χθες η αγορά εμφανιζόταν επιφυλακτική, με την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής να έχει μικρή επίδραση, οι βοήθειες που λαμβάνει σήμερα το ΧΑ από τις διεθνείς αγορές είναι πολύτιμες. Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί αισιοδοξία για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, μετά τις δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, ενώ χαρακτηριστικό είναι το +1,9% του DAX στη Φρανκφούρτη.

  Την ίδια στιγμή, η JP Morgan ανέφερε σήμερα ότι η έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" από την Κομισιόν είναι ένα θετικό βήμα στο ταξίδι της πλήρους εξυγίανσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Και αυτός είναι ένας λόγος "κλειδί" πίσω από την εποικοδομητική στάση που τηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ο προτιμώμενος τρόπος μας να τοποθετηθεί κανείς στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι μέσω της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει η JP Morgan, για τις οποίες τηρεί overweight στάση. Ενώ η JP Morgan αξιολογεί την Alpha Bank με στάση neutral, επισημαίνει ότι θα αναμένει το νέο στρατηγικό της σχέδιο για να προχωρήσει σε αλλαγή της στάσης της.  Η στάση της για την Τράπεζα Πειραιώς είναι underweight, λόγω της πιο αδύναμης κεφαλαιακής θέσης της, αλλά σημειώνει ότι στις εκτιμήσεις της δεν λαμβάνει υπόψη τη χρήση του "Ηρακλή".

  Επίσης, η HSBC εκτιμά ότι τα οφέλη του σχεδίου Ηρακλής στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών υπερτερούν του κεφαλαιακού κόστους που αυτό θα προκαλέσει. Μάλιστα, τονίζει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα οδηγήσει σε μείωση 36% των NPEs και αύξηση 15% της κερδοφορίας, με το κεφαλαιακό κόστος να αναμένεται στις 230 μονάδες βάσης.

  Όπως σχολιάζει σήμερα ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, το σχέδιο "Ηρακλής", παρά τις αδυναμίες του και την κριτική που δέχεται για διάφορα θέματα, είναι το μοναδικό που θα προσπαθήσει να κόψει τα χρόνια προβλήματα "της Τραπεζικής Λερναίας Ύδρας", τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα την Ελληνική οικονομία. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, κρατικές εγγυήσεις και νέες θυσίες κεφαλαίων, αλλά αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο, ελπίζοντας ότι μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις θα καταφέρουν επιτέλους να λύσουν το πρόβλημα.

  Βέβαια, οι τραπεζικές μετοχές ελέω "Ηρακλή" οδηγούν την ανοδική αντίδραση, αντιπροσωπεύοντας το 57% της συνολικής αξίας συναλλαγών, καθιστώντας τον κλάδο σηματωρό για την μετέπειτα πορεία της αγοράς. Τεχνική κίνηση του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες, θα δώσει προεξοφλητικό σήμα ότι τα κεφάλια "της τραπεζικής Ύδρας" σιγά αλλά σταθερά αποκόπτονται και η Ελληνική οικονομία αναπνέει περισσότερο.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστεί, με την Alpha Bank και την Εθνική να είναι στο +4,3% αμφότερες, ενώ άνω του 3% είναι τα κέρδη σε ΔΕΗ, Cenergy, Φουρλής και Πειραιώς. Κέρδη 2,8% καταγράφει ο Ελλάκτωρ και 2,5% η Eurobank, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Aegean, Jumbo, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΟΛΠ και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ