Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 11:04

  Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και τραπεζικές στηρίξεις πέριξ των 840 μονάδων

  Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και τραπεζικές στηρίξεις πέριξ των 840 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ανοδικά, αλλά με εμφανή τη νευρικότητα και την παρουσία των πωλητών, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τις 840 μονάδες, ένα επίπεδο που όπως έδειξε και στις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι εξαιρετικά απαιτητικό. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,30% στις 841,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.093,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,70% στις 796,57 μονάδες.

  Η αγορά εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς του "Ηρακλή" με τις αναλύσεις ένθεν και ένθεν να δίνουν μεν μια αισιόδοξη νότα στις προσδοκίες για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και να τονίζουν και τις προκλήσεις που εμπεριέχει το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Και αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες αναλύσεις για το ότι οι προσπάθειες στο μέτωπο αυτό θα κρίνουν την πορεία τόσο του κλάδου όσο και της αγοράς. 

  Όπως σχολιάζει σήμερα ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, το σχέδιο "Ηρακλής", παρά τις αδυναμίες του και την κριτική που δέχεται για διάφορα θέματα, είναι το μοναδικό που θα προσπαθήσει να κόψει τα χρόνια προβλήματα "της Τραπεζικής Λερναίας Ύδρας", τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα την ελληνική οικονομία. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, κρατικές εγγυήσεις και νέες θυσίες κεφαλαίων, αλλά αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο, ελπίζοντας ότι μετά από τόσες ανακεφαλοποιήσεις θα καταφέρουν επιτέλους να λύσουν το πρόβλημα.

  Βέβαια, οι τραπεζικές μετοχές ελέω "Ηρακλή" οδηγούν την ανοδική αντίδραση, αντιπροσωπεύοντας το 57% της συνολικής αξίας συναλλαγών, καθιστώντας τον κλάδο σηματωρό για τη μετέπειτα πορεία της αγοράς. Τεχνική κίνηση του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες, θα δώσει προεξοφλητικό σήμα ότι τα κεφάλια "της τραπεζικής Ύδρας" σιγά αλλά σταθερά αποκόπτονται και η Ελληνική οικονομία αναπνέει περισσότερο.

  Στον Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 830, 820 και 810 μονάδες. Η εξελισσόμενη αντίδραση θα βρει αντιστάσεις στα επίπεδα των 842, 855 και 870 μονάδες. Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2065, 2036 και 2010 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2093, 2125 και 2140 μονάδες, σύμφωνα με την Fast Finance. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy, η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha bank και ο Ελλάκτωρ κρατούν τον Γενικό Δείκτη σε θετικά εδάφη, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Εθνική, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, "βαρίδια" για την αγορά είναι το -1,4% των Jumbo και ΟΛΠ, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Titan, Λάμδα, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς όμως να ξεπερνούν το -1%. Χωρίς μεταβολή η Aegean και η Βιοχαλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ