Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Οκτ-2019 11:26

  Ήπια κέρδη και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  Ήπια κέρδη και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει και πάλι προς τη ζώνη των 830 μονάδων, ενώ παράλληλα αποτιμά και τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς και τη δομή των στόχων για την ανάπτυξη. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,63% στις 829,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.059,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,93% στις 753,92 μονάδες.

  Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία που περιλαμβάνονται εντός του προϋπολογισμού του 2020, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες και πώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μια πιο φιλοαναπτυξιακή πολιτική θα υλοποιηθούν. Όπως μάλιστα γνωμοδότησε και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης κατά 2% φέτος "εμπίπτει εντός του εύρους των προβλέψεών του και θεωρείται αισιόδοξος αλλά εφικτός". Αν καταστεί εφικτός τότε "ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020 θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019, είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος".

  Βέβαια, η εστίαση παραμένει και στο δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr η απόσταση με τους δανειστές έχει περιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με επόμενο ορόσημο την 15η Οκτωβρίου, όταν και το σχέδιο του προϋπολογισμού θα σταλεί στις Βρυξέλλες προς αξιολόγηση από την Επιτροπή.  

  Τώρα αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίδραση που θα έχουν στον προϋπολογισμό οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με το Νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, μπορεί να φανεί το επόμενο διάστημα ότι θα είναι μια επιλογή κάλυψης από πιθανό δημοσιονομικό κόστος της απόφασης του ΣτΕ (που συνδέεται άλλωστε και με υψηλότερες συντάξεις).

  Τεχνικά τώρα, οι 855 μονάδες έχουν μετατραπεί σε σημαντική κοντινή αντίσταση ενώ σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 800 μονάδων είναι σημαντική τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο γράφημα. Η μεταβλητότητα ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες συνεχίζεται, με την αγορά να αναζητά αφορμή για να αλλάξει επίπεδο.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 2,08%, με τις Φουρλής, Βιοχαλκο, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίο, Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Aegean, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Cenergy και Titan, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Σαράντης, ΟΤΕ και Coca Cola. Ο Ελλάκτωρ χάνει 1,02% και ο ΟΛΠ είναι στο -1,11%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η ΕΧΑΕ.
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ