Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 17:27

  Αδύναμη η αντίδραση του Χρηματιστηρίου στο εβδομαδιαίο -5,3%

  Αδύναμη η αντίδραση του Χρηματιστηρίου στο εβδομαδιαίο -5,3%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε ένα τόξο διακύμανσης που ξεπέρασε τις 14 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε σήμερα, ελαφρώς θετικά, μια εβδομάδα πραγματικών "παθών", κατά την οποία η σφοδρότητα των πωλητών στέρησε από τον Γενικό Δείκτη 5,3% της αξίας του, και από τον τραπεζικό, που ήταν ο πρωταγωνιστής της πτώσης, το 9,8%.

  Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 824,29 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 818,39 μονάδων (-0,54%) και 833,11 μονάδων (+1,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,42%, στις 2.049,34 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.209,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 746,98 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,29%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,26%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 9,87%.

  Στις πιέσεις στο εξωτερικό μετά τους επιδεινούμενους μακροοικονομικούς δείκτες και τις νέες δηλώσεις για επιβολή δασμών αποδίδει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, το σερί των 4 πτωτικών συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας στο ΧΑ, οι οποίες δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στους εμπλεκόμενους οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικά και με αρκετό τζίρο, μειώνοντας την έκθεση τους στην Αγορά. Λίγο η ιστορία της Τόμας Κουκ, λίγο οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου των προβληματικών δανείων προσέθεσαν και εγχώρια δυναμική στην πτώση, καταγράφοντας την δεύτερη χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαία βάση για το 2019.

  Παρ' όλα αυτά οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν στην θέση τους. Η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος. Οι ζυμώσεις στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση του πλάνου για το APS ως τις 20 Οκτωβρίου ενώ η κερδοφορία του εξαμήνου έδειξε βελτίωση. Η πτώση έφερε τον Γενικό Δίκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά, διαμορφώνοντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

  Στις ευκαιρίες αυτές θα τοποθετούσαμε όσες εταιρίες έχουν ισχυρή κερδοφορία, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανοποιητικά μερίσματα και ωφελούνται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για όσους επενδυτές αναζητούσαν αφορμές να επιστρέψουν στην Αγορά η παρούσα συγκυρία έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν επιλεκτικές κινήσεις σε μια λογική μακροπρόθεσμης διακράτησης.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς τη στήριξη των 820 μονάδων. Η ορμή της πτώσης στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 – 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της Αγοράς. Τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσοι και οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού.

  Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800 -792 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη λειτούργησε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφησης της προσφοράς. Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, τα άνω του 1% κέρδη σε Βιοχαλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Motor Oil στήριξαν τον γενικό δείκτη, όπως και τα ήπια κέρδη των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Φουρλή, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε βουτιά 2,37%, με τον Titan να κλείνει στο -1,09%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή η Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ