Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 12:08

  BlackRock: Αγοράστε ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

  BlackRock: Αγοράστε ομόλογα της ευρωπεριφέρειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έκπληκτη δηλώνει η BlackRock από την έκταση του ράλι στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, το οποίο, όπως επισημαίνει, έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προστασία των χαρτοφυλακίων των επενδυτών έναντι των sell-offs στις μετοχές. Παρά το ιλιγγιώδες αυτό ράλι, ειδικά στα ομόλογα της ευρωζώνης, θεωρεί πως αυτή η κατηγορία assets αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο κερδισμένο του δ’ τριμήνου.

  Έτσι η BlackRock τηρεί overweight στάση για τα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία). Ο νέος γύρος QE που ξεκινά η ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, θα προσφέρει σημαντικό στήριγμα στην αγορά ομολόγων της περιοχής, ιδίως στα ομόλογα εκτός του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως τονίζει. H αύξηση της καμπύλης απόδοσης, ειδικά σε αυτές τις χώρες, αποτελεί ένα σημαντικό "όπλο" για τους επενδυτές της ευρωζώνης, ενώ οι αποδόσεις των τίτλων της περιοχής φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους αντισταθμισμένους (hedged) επενδυτές αμερικάνικων assets, χάρη στη μεγάλη διαφορά  των επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και ευρώ.

  Οι νέες αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα ευνοήσει και την αγορά εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη, ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργήσει και το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων.  Όπως επισημαίνει η BlackRock, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες πλέον, μετά από πολλά χρόνια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Ακόμη και με πιο "σφικτά" spreads, η αγορά εταιρικών ομολόγων θα προσφέρει στο επόμενο διάστημα πολύ ελκυστικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές την εντάξουν στη στρατηγική τους.

  Σύμφωνα με την BlackRock, οι εμπορικές και γεωπολιτικές αναταραχές έχουν γίνει βασικοί κινητήριοι μοχλοί της οικονομίας και των αγορών. Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ είναι όλο και πιο απρόβλεπτη. Η πρόσφατη γεωπολιτική αστάθεια - συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στην πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας - υπογραμμίζει αυτό το μήνυμα.  Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αποδυναμώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και επιβραδύνει τις εταιρικές δαπάνες. Ωστόσο, όπως εκτιμά, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν θα πατήσει φρένο και θα υποστηριχθεί από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τον ισχυρό καταναλωτικό κλάδο των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει πως μία μέτρια ανάληψη ρίσκου στα χαρτοφυλάκια θα επιβραβευτεί.

  Σε αυτό το περιβάλλον η BlackRock συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά των χωρών εκτός του πυρήνα καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικούς "σταθεροποιητές" στα χαρτοφυλάκια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ