Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 23:11

  Ήπια ανάκαμψη στη Wall μετά τη διήμερη "βουτιά" έφεραν οι ελπίδες για Fed

  Ήπια ανάκαμψη στη Wall μετά τη διήμερη "βουτιά" έφεραν οι ελπίδες για Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήπια ανάκαμψη σημείωσαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τις σημαντικές απώλειες από το διήμερο sell-off Τρίτης και Τετάρτης, με τους επενδυτές να βασίζουν τη σχετική αισιοδοξία τους στην αύξηση των πιθανοτήτων για μια νέα περικοπή του βασικού επιτοκίου από πλευράς της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) στα τέλη Οκτωβρίου.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 122,49 μονάδων ή 0,47%, στις 26.201,04, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 23,69 μονάδες ή 0,82% στις 2.911,30, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 87,02 ή 1,12%, στις 7.872,27.

  Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σήκωσαν το βάρος της ανόδου. Η μετοχή της Facebook σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,7%, ενώ εκείνες των Alphabet και Amazon κινήθηκαν ηπιότερα πλην επίσης ανοδικά κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα. Η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 0,9%. 

  Οι δείκτες αντέστρεψαν απώλειες οι οποίες στην περίπτωση του Dow ξεπέρασαν τις 300 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης και οι οποίες οφείλονταν στην ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

  Ο δείκτης ISM Υπηρεσιών για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι 56,4 τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να αναμένουν να κινηθεί στα επίπεδα των 55 μονάδων. Η σημαντική επιβράδυνση, μολονότι δεν συνιστά συρρίκνωση, ενισχύει τους φόβους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

  Ωστόσο, η πιθανότητα μιας νέας περικοπής του βασικού επιτοκίου αναφοράς της Fed αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις υπηρεσίες. Η πιθανότητα μείωσης επιτοκίου αυξήθηκε στο 93,5% από 77% που ήταν την Τετάρτη.

  Η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα συνεδριάσει τα τέλη Οκτωβρίου. Τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στη δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο 2019.

  "Προς το παρόν, τα κακά νέα είναι κατά παράδοξο τρόπο καλά νέα, καθώς γεννούν ελπίδες για τις κινήσεις της Fed", ανέφερε ο Jack Ablin, ιδρυτικός μέτοχος της Cresset Wealth. "Φοβάμαι ωστόσο την ημέρα - και το ίδιο πιστεύω ισχύει και για τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell - που μια μείωση επιτοκίων δεν θα χαιρετίζεται με ενθουσιασμό από την αγορά, καθώς οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν αλλάζει και πολλά πράγματα στην πορεία της οικονομίας. Πλησιάζουμε σε αυτή την ημέρα", πρόσθεσε.

  Η αδυναμία που δείχνει η μεταποίηση στις ΗΠΑ, εξάλλου, αναβαθμίζει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας στην αμερικανική οικονομία. Η διαμάχη άρχισε το 2018 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πόλεμο δασμών σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αμερικανοί και Κινέζοι ανώτεροι αξιωματούχοι αναμένεται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις εντός της επόμενης εβδομάδας.

  Στο πεδίο του εμπορίου, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να διευρύνει τις "εχθροπραξίες" και προς την Ευρώπη, με δασμούς ύψους 10% στα αεροπλάνα της Airbus και 25% στα γαλλικά κρασιά, καθώς και στο σκωτσέζικο και βρετανικό ουίσκι, καθώς και στα ευρωπαϊκά τυροκομικά προϊόντα.

  Η απόφαση έρχεται μετά την ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που έκρινε ότι η Ουάσινγκτον ορθώς κάνει λόγο για παράτυπες κρατικές ενισχύσεις από πλευράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την Airbus. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα απαντήσει με αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του δείκτη Dow Jones, 22 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 8 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Pfizer (2,22%), Cisco Systems (1,84%) και Visa (1,80%), ενώ των απωλειών εκείνες των Walt Disney (-0,76%), United Health (-0,64%) και Johnson &Johnson (-0,59%).

  Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν για πρώτη φορά επιδόματος ανεργίας, αυξήθηκε ελαφρώς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα αλλά παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  Οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 219.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 215.000 νέες αιτήσεις. Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος δείχνει την τάση στον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε αμετάβλητος στις 212.500.

  Αντικρουόμενα ήταν, εξάλλου, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με την έρευνα της εταιρείας Markit να δείχνει μικρή ενίσχυση της δραστηριότητας - η οποία πάντως παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα - και το Institute for Supply Management να ακολουθεί λίγο αργότερα ανακοινώνοντας σημαντική επιβράδυνση.

  Ειδικότερα, ο μη-μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management υποχώρησε στις 52,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 56,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016

  Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών στις 53,7 μονάδες από 60,3 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση κατρακύλησε στις 50,4 μονάδες από 53,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

  Από την πλευρά της η Markit ανακοίνωσε ότι δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση, από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο. Παρά την ανάκαμψη του δείκτη, η τελευταία μέτρηση είναι μεταξύ των πιο αδύναμων τα τελευταία τρία χρόνια.

  Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης, σκαρφάλωσε στις 51,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο, επίσης επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση, από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο.

  "Ο απογοητευτικός PMI του κλάδου των υπηρεσιών ακολουθεί την ασθενή δραστηριότητα στη μεταποίηση, κάτι που σημαίνει ότι τους δύο τελευταίους μήνες είδαμε από τις πιο αδύναμες επεκτάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το 2009, σε ένα σήμα βραδύτερης ανάπτυξης του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020