Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 20:01

  Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέες απώλειες στο Λονδίνο

  Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέες απώλειες στο Λονδίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία να ενισχύουν την αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

  Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές και η ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,02%, στις 377,46 μονάδες. Ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,30%, στις 5.438,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100, μία ημέρα μετά τη χειρότερη επίδοσή του από το 2016, συνέχισε την πτώση του κατά 0,63%, στις 7.077,64 μονάδες. Το γερμανικό χρηματιστήριο ήταν σήμερα κλειστό, λόγω της επετείου της επανένωσης της Γερμανίας, το 1990.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,11%.

  Σειρά ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων χειροτέρευσαν το ήδη κακό κλίμα για τα assets υψηλού κινδύνου, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε, με την συρρίκνωση στην μεταποίηση να αρχίζει να επηρεάζει και τον κλάδο των υπηρεσιών.

  Ο τελικός συνθετικός δείκτης PMI  της Markit για τον Σεπτέμβριο κινήθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 51,9 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης PMI Υπηρεσιών κατρακύλησε στις 51,6 έναντι 53,5 τον προηγούμενο μήνα. Τόσο ο γερμανικός όσο και ο γαλλικός PMI Υπηρεσιών κινήθηκαν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, στο 51,4 (έναντι εκτίμησης για 52,5) και 51,1 (έναντι εκτίμησης για 51,6) αντίστοιχα. Τα στοιχεία για την Ισπανία δείχνουν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με μικρότερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, στο 53,3, έναντι 54,3 τον Αύγουστο. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ιταλία έδειξε επιτάχυνση της ανάπτυξης.

  Την Τετάρτη, οι ευρωαγορές σημείωσαν "βουτιά", με τον δείκτη Stoxx 600  να σημειώνει τη χειρότερη επίδοσή του για την τρέχουσα χρονιά και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2016. Η "βουτιά" ξεκίνησε από τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ και ενισχύθηκε από τα νέα για τους αμερικανικούς δασμούς, αλλά και από τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

  Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, που έρχεται ως απόρροια της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις παράτυπες κρατικές ενισχύσεις στην Ευρώπη υπέρ της Airbus, δημιούργησε φόβους γενίκευσης σε παγκόσμια κλίμακα ενός εμπορικού πολέμου που ήδη διεξάγουν οι ΗΠΑ με την Κίνα.

  Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η τουλάχιστον ψυχρή έως απορριπτική υποδοχή των προτάσεων της βρετανικής κυβέρνησης για έναν συμβιβασμό γύρω από το Brexit από πλευράς Βρυξελλών.

  Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η γαλλική Remy Cointreau είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 6,4%, ενώ η H&M είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 3,9%, μετά την πρώτη αύξηση τριμηνιαίων κερδών τα τελευταία δύο χρόνια. Η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε κατά 4,6%.

  Η βρετανική DS Smith είδε τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 5,6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ