Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 14:18

  Ισχυρή τραπεζική πίεση βυθίζει και πάλι το Χρηματιστήριο

  Ισχυρή τραπεζική πίεση βυθίζει και πάλι το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:15

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σημαντικά έχουν αυξηθεί οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάνει και τα επίπεδα των 830 μονάδων, υπό την, για ακόμη μία ημέρα, ισχυρή πίεση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος είναι ανήμπορος να απορροφήσει τον καταιγισμό των πωλητών, που ήδη μετρά τρεις συνεχείς συνεδριάσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,50% στις 822,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 54,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.038,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,72% στις 746,23 μονάδες.

  Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διορθωτικού κύκλου που ήδη μετρά απώλειες σχεδόν 80 μονάδων στον κλαδικό δείκτη, ή κοντά 10% μέσα σε τρεις ημέρες μαζί με τη σημερινή. Μάλιστα, αυτή η διόρθωση έχει έλθει με αυξημένο τζίρο, κάτι που έχει προβληματίσει σημαντικά την αγορά, η οποία είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για την επεξεργασία του σχεδίου "Ηρακλής" από την κυβέρνηση.

  Η επικείμενη ενεργοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" θεωρείτο ότι θα ήταν το turning point για την αγορά, καθώς και ο νόμος για τη λειτουργία του ελληνικού Asset Protection Scheme, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Με αυτό το σχέδιο επιτυγχάνεται να λειτουργήσει ένα σχήμα μείωσης των ελληνικών NPLs χωρίς να ενεργοποιούνται οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και BRRD. Μάλιστα, η δομή του "Ηρακλή" ξεπερνά και το δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

  Βέβαια, όλα αυτά προφανώς για το ΧΑ αυτές τις ημέρες είναι "ψιλά γράμματα", καθώς βιώνει τις έντονες ροές αποεπένδυσης που έχουν κυριαρχήσει διεθνώς. Και το διακύβευμα είναι, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, εάν θα καταφέρει να εκδηλώσει τις άμυνες που ενεργοποίησε και κατά την αναταραχή του Αυγούστου, και να διασφαλίσει την παραμονή του πάνω από τις 800 μονάδες.

  Στο μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα με την έλευση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Τη Δευτέρα θα γίνει η κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ τα φώτα στρέφονται μετά στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, χωρίς καμία αναφορά στη χρήση εσόδων από κέρδη ομολόγων για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Εθνική σημειώνουν απώλειες 5,72% και 4,53% αντίστοιχα, με τον ΟΛΠ να βρίσκεται στο -4,37% και τις Alpha Bank και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Coca Cola, Jumbo και Eurobank. 

  Άνω του 1% είναι η πτώση σε Φουρλή, Βιοχαλκο και Cenergy, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Titan. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούτναι οι ΟΤΟ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean, Μυτιληναίος, με την ΕΧΑΕ να είναι στο +1,61%. 

  Στον αντίποδα, το +2,34% του Μυτιληναίου, αλλά και το +2,17% της Motor Oil λειτουργούν υποστηρικτικά, όπως και το +1,61% της ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Titan, Aegean, Cenergy, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ