Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 19:47

  Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη

  Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη μετά τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την πορεία της μεταποίησης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα οποία ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών διεθνώς για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατρακύλησε κατά 2,7% (-10,47 μονάδες) κλείνοντας στις 377,52 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 8 Δεκεμβρίου 2018, με τον κλάδο των βασικών πόρων να υποχωρεί κατά 3%, ενώ το σύνολο των υπόλοιπων κλάδων και χρηματιστηρίων έκλεισαν "στο κόκκινο".

  Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 2,98% (104,94 μονάδες) κλείνοντας στις 3.413,31. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,76% (-338,58 μονάδες) στις 11.925,25 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να χάνει 3,12% (-174,85 μονάδες) στις 5.422,77 και τον βρετανικό FTSE 100 να κλείνει με απώλειες 3,23% (-237,78) στις 7.122,54.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες κατά 2,87% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 2,77%. 

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον κλάδο της μεταποίησης σε ΗΠΑ ΚΑΙ Ευρώπη έδειξαν πτώση της δραστηριότητας σε χαμηλά δεκαετίας, ενισχύοντας τους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που έχει ήδη επιβαρυνθεί από την εμπορική αντιπαράθεση Ουάσινγκτον - Πεκίνου.

  Οι επαφές σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

  Στη Γερμανία, βασικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019, από το 0,8% στο 0,5%, ενώ περιέκοψαν και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2020, από το 1,8% στο 1,1%, αιτιολογώντας την αναθεώρηση με την επιβράδυνση της μεταποίησης και τους ισχυρούς κινδύνους υφεσιακών κραδασμών από τον εμπορικό πόλεμο και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.

  Στην Ευρώπη, ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών και πρωθυπουργός του ΗΒ προειδοποίησε τις Βρυξέλλες, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου των κυβερνώντων Συντηρητικών, ότι εάν απορρίψουν την συμβιβαστική πρότασή του για το Brexit, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα αρχίσει να ετοιμάζει την έξοδό της από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ("ασύντακτο" Brexit) στις 31 Οκτωβρίου.

  Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο Τζόνσον είπε στους αντιπροσώπους ότι το σχέδιό του θα "αποφεύγει ελέγχους στα σύνορα ή κοντά στα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία". Οι πρώτες εκθέσεις του BBC ανέφεραν ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει πρόσθετους τελωνειακούς ελέγχους, μεγαλύτερο ρόλο για τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας και χρονικό όριο για τις διαφορετικές σχέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ, σε σχέση με το αμφιλεγόμενο ιρλανδικό "backstop”.

  Όσον αφορά μεμονωμένες μετοχές, εκείνες της γερμανικής τράπεζας Grenke σημείωσαν "άλμα" 5%, μετά τη θετική αναθεώρηση των προβλέψεών της σε επίπεδο 9μήνου. H μετοχή της Carl Zeiss Meditec ενισχύθηκε κατά 1%, μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω, του guidance, εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας, επί τη βάσει ισχυρότερων του αναμενομένου πωλήσεων. Η μετοχή της βρετανικής Greggs είχε επίσης κέρδη, καθώς οι επενδυτές κεφαλαιοποίησαν την χθεσινή βουτιά της, που οδήγησε χαμηλά την τιμή της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ