Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 13:11

  "Βουτιά" σε νέο ιστορικό χαμηλό για το επιτόκιο στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια

  "Βουτιά" σε νέο ιστορικό χαμηλό για το επιτόκιο στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων στις δημοπρασίες που προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, επιβεβαιώνοντας το συνεχιζόμενο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει σήμερα γύρω από τους κρατικούς τίτλους και ειδικά τα ελληνικά assets, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν το… μηδέν, τη στιγμή που τα ιδιαίτερα αδύναμα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης, προκαλούν φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές.

  Έτσι, στη σημερινή δημοπρασία εντόκων έξι μηνών όπου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο σημείωσε "βουτιά" σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 0,097%, με πτώση άνω του 35% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοση (0,15%).

  Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν διαμορφώθηκαν στα 1,526 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,44 φορές.

  Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για υποχώρησή τους σε αρνητικά επίπεδα το επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα να προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των χωρών με τίτλους αρνητικών αποδόσεων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 17 τρισ. ευρώ διεθνώς.

  Στα τέλη Αυγούστου, όπως προαναφέρθηκε, το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 0,15% και στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση στις 31 Ιουλίου, ενώ στην έκδοση της 3ης Ιουλίου το επιτόκιο βρισκόταν στο 0,23%.

  Στις 11 Σεπτεμβρίου το επιτόκιο στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων είχε επίσης σημειώσει βουτιά σε ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 0,29% και ήταν 38% χαμηλότερο από αυτό της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης η οποία πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές και στις 12 Ιουνίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,47%.

  Στις αρχές Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων κατρακύλησε στο 0,095% δηλαδή  60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.  Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις όλων αυτών των τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

  Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση,  με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές.

  Αν και οι αποδόσεις των εντόκων διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση,  ο ΟΔΔΗΧ θέλει να "προστατέψει"  τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος. Καθώς η Ελλάδα θεωρείται αναδυόμενη αγορά και μάλιστα έχει αξιολόγηση κάτω της "επενδυτικής βαθμίδας", οποιαδήποτε μαζική αποχώρηση των ξένων επενδυτών από το ρίσκο, μπορεί να προκαλέσει ρευστοποιήσεις των ελληνικών τίτλων.

   Έτσι, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι ο περιορισμός των εκδόσεων εντόκων, κάτι το οποίο έχει προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες και η Κομισιόν, καθώς και η αντικατάσταση στο επόμενο διάστημα των εντόκων με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετίας).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ