Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 10:58

  "Εισαγόμενες" απώλειες δοκιμάζουν και τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  "Εισαγόμενες" απώλειες δοκιμάζουν και τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σημαντικές απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, "εισάγοντας" το άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποτιμούν τη σοβαρή πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,39% στις 849,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.107,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,15% στις 797,44 μονάδες.

  Το έναυσμα ήρθε με τα στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν τα πλέον αρνητικά από το 2009, πυροδοτώντας ένα sell off που έχει επεκταθεί σε όλες τις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Και το ΧΑ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από αυτό το αρνητικό κλίμα, δοκιμάζοντας πλέον και τις 850 μονάδες.

  Η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Τραμπ με την Κίνα έχει επηρεάσει καίρια την εμπιστοσύνη και την εργοστασιακή δραστηριότητα. Και σύμφωνα με τους αναλυτές, τα άκρως αρνητικά αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με ανάλογα απογοητευτικά μεγέθη από την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, εντείνουν την ανησυχία για επερχόμενο υφεσιακό κύκλο.

  Και μπορεί μέχρι τώρα ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης να έχει επηρεάσει ελαφρώς την ελληνική αγορά, ανακόπτοντας μόνο την πορεία προς τη "διάρρηξη" των 900 μονάδων, εντούτοις τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αναμφισβήτητο ότι θα επηρεάσουν και την "αναιμική" ελληνική ποικιλοτρόπως. Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών άλλωστε κατευθύνεται εντός του ευρωπαϊκού κοινοτικού χώρου, με πολλές εισηγμένες να έχουν επιβιώσει της ελληνικής κρίσης εξαιτίας του εξαγωγικού τους προσανατολισμού.

  Η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, και δη της γερμανικής, θα έχει σαν συνέπεια τη μείωση της ζήτησης για εισαγωγές από όλες τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα εξάγει, οπότε ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός και στη χώρα μας, ακόμη και αν αυτός φτάσει με κάποια καθυστέρηση. Και αυτό λαμβάνεται υπόψιν από τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια, τα οποία σαφώς και δεν έχουν ξεχάσει το "κανόνι" της Thomas Cook και το πόσο αυτό έχει ήδη καταφέρει μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, τον πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 4,02%, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 3%, και τις Eurobank, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

  Άνω του 1% είναι η πτώση σε Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Aegean, Jumbo, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Θετικά κινούνται, στον αντίποδα, οι ΟΠΑΠ, Cenergy και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ