Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 17:31

  Με απώλειες άρχισε τον Οκτώβριο το Χρηματιστήριο

  Με απώλειες άρχισε τον Οκτώβριο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από μία άνευρη, χωρίς υψηλό τζίρο, συνεδρίαση, το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, συντηρώντας τις επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους, δίχως να διαρρηγνύεται το εύρος της διακύμανσης που συνηθίσαμε να βλέπουμε σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

  Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 861,50 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 861,01 μονάδων (-0,85%) και 866,76 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,79%, στις 2.139,95 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.273,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 823,34 μονάδες.

  Κάτι λιγότερο από έξι μονάδες ήταν η διακύμανση σήμερα στον γενικό δείκτη, με την αγορά να κινείται πολύ επιλεκτικά, με βάση κυρίως τα νέα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους τα χαρτοφυλάκια μετά από την ανακοίνωση αρκετών αποτελεσμάτων β' 3μηνου. Σύμφωνα με αυτά, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς η αναλογία κερδοφόρων ζημιογόνων κινείται στο 3:1, κινούμενη στο καλύτερο σημείο από κάθε άλλη δημοσίευση τα τελευταία 10 χρόνια.

  Εντούτοις, η αγορά διανύει ημέρες επιφυλακτικότητας και προσεκτικού stock picking, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να παραμένουν σε ανοδική ετοιμότητα, ειδικά σε επιλεγμένους τίτλους, εωσότου υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, όσο και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Μέχρι τότε όμως ο "εγκλωβισμός" εντός του εύρους των 850 – 880 μονάδων αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο μήνα, με την αγορά να αναζητά τις στηρίξεις, προκειμένου να μη χάσει τα επίπεδα.

  Αυτοί οι καταλύτες μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, όμως κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται ευρέως το τελευταίο διάστημα. Όπως άλλωστε επισημαίνει σήμερα και η HSBC, οι αναβαθμίσεις θα φέρουν την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην ένταξη στο QE, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε περαιτέρω ράλι τα ελληνικά ομόλογα, με την "επενδυτική βαθμίδα" να είναι πιθανή έως τα τέλη του 2020.

  Βέβαια, σε αυτό το χρονικό gap, το σενάριο μιας ικανής διόρθωσης που θα ενεργοποιήσει εκ νέου τους αγοραστές έχει αρχίσει και λαμβάνει μεγαλύτερες πιθανότητες, προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της αναμονής, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές. Το διακύβευμα είναι η αγορά να βρει την κρίσιμη στιγμή μιας "επίθεσης" πωλητών και short ώστε να στηριχθεί, αν και το εν λόγω στρατόπεδο έχει χάσει αρκετές δυνάμεις, αν κρίνει κανείς από τη μείωση των ανοιχτών θέσεων που υπήρξε πρόσφατα. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, οι short πάντα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που δεν θα πρέπει να αγνοείται, δεδομένης της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς.

  Τεχνικά, πάντως, η αγορά χρειάζεται μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες, προκειμένου να δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και να δημιουργήσει μια καλύτερη τάση στη Λ. Αθηνών. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 865 μονάδες και τις 850 μονάδες αντίστοιχα. Σε επίπεδο FTSE 25, όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από το επίπεδο των 2.165 μονάδων, δεν νοείται κάποια ανοδική κίνηση.

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Πειραιώς σημείωσαν απώλειες 3,3% έκαστη, ενώ η Βιοχαλκο και η Motor Oil έκλεισαν με πτώση 2,43% και 2,05% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Titan, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΕΧΑΕ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca Cola, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα, με την Cenergy να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Φουρλής και ΟΤΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ