Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 14:38

  Επιλεκτικές κινήσεις και πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές κινήσεις και πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν δείχνει να αφήνει περιθώρια για την απώλεια των 860 μονάδων, παρά τις πιέσεις που δέχονται για ακόμη μία ημέρα οι δεικτοβαρείς μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,73% στις 862,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.140,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,32% στις 819,24 μονάδες.

  Η αγορά συνεχίζει να κινείται εντός του στενού εύρους διακύμανσης που επιβεβαίωσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τη συναλλακτική δραστηριότητα μάλιστα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η παλινδρόμηση του δείκτη όμως δεν σημαίνει ότι οι επιμέρους τίτλοι δεν εμφανίζουν ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις.

  Οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν να κάνουν με την πορεία των αποτελεσμάτων του β' 3μηνου του έτους, με τα έως τώρα (40%) αποτελέσματα των εισηγμένων να δείχνουν αύξηση στην κερδοφορία κατά 123% στα κέρδη μετά από φόρους, ενώ αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, η καθαρή κερδοφορία παραμένει αυξημένη κατά 45%. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αναλογία κερδοφόρων ζημιογόνων η οποία κινείται σε αναλογία 3:1 κινούμενη στο καλύτερο σημείο από κάθε άλλη δημοσίευση τα τελευταία 10 χρόνια.

  Εκτός όμως των παραπάνω, αίσθηση έχει προκαλέσει και το υψηλό ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, το οποίο φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι η οικονομία έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά σε ρυθμούς ανάπτυξης των υποδομών, οι οποίοι θα αποδώσουν όμως σε βάθος χρόνου, εξαιτίας της αργής δημοπράτησης μεγάλων έργων από το κράτος.

  Τεχνικά τώρα, η αγορά χρειάζεται μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες, προκειμένου να δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και να δημιουργήσει μια καλύτερη τάση στη Λ. Αθηνών. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 865 μονάδες και τις 850 μονάδες αντίστοιχα. Σε επίπεδο FTSE 25, όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από το επίπεδο των 2.165 μονάδων, δεν νοείται κάποια ανοδική κίνηση.

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Jumbo σημειώνουν απώλειες 2,86% και 2,30% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Βιοχαλκο, Eurobank, Σαράντη, Εθνική, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Titan, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Coca Cola, Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Cenergy.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ