Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Σεπ-2019 22:12

  Πτώση για τον χρυσό που παρέμεινε όμως πάνω από τα 1.500 δολάρια

  Πτώση για τον χρυσό που παρέμεινε όμως πάνω από τα 1.500 δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 8,80 δολάρια ή 0,6% και έκλεισε στα 1.506,40 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 0,6%.

  Με απώλειες ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο χρυσός, που ωστόσο κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το όριο των 1.500 δολαρίων η ουγκιά, καθώς η είδηση ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τρόπους να περιορίσει τη ροή αμερικανικών κεφαλαίων προς την Κίνα τρόμαξε σήμερα τους επενδυτές που στράφηκαν σε πιο ασφαλή assets.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο διαγραφής κινεζικών επιχειρήσεων από τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ καθώς και τρόπους περιορισμού της έκθεσης Αμερικανών στην κινεζική αγορά.

  Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για αναζωπύρωση της ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δύο πλευρές φαίνεται ότι είχαν καταλήξει σε ημερομηνία για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών τους για το εμπόριο και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο.

  Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα συναντηθούν στις 10-11 Οκτωβρίου με την κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνηση Λίου Χε.

  Οι ανησυχίες για νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου φόβισε τους επενδυτές που στράφηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης στον χρυσό, με αποτέλεσμα η τιμή του μετάλλου να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρα και να κλείσει με απώλειες μεν αλλά μικρότερες από ό,τι καταδείκνυε η ημερήσια διακύμανση.

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 8,80 δολάρια ή 0,6% και έκλεισε στα 1.506,40 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 0,6%.

  Ωστόσο, από την αρχή του έτους ο χρυσός καταγράφει κέρδη άνω του 17%, αντλώντας ώθηση από την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο και από τις γεωπολιτικές εντάσεις του προηγούμενου διαστήματος που κράτησαν σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των επενδυτών για το μέταλλο.

  Πτωτικά κινήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά 26 σεντς ή 1,5% και να κλείνει στα 17,652 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 1,1%.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου για την πλατίνα υποχώρησε κατά 0,7% και τερμάτισε την ημέρα στα 936,10 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας εβδομαδιαία υποχώρηση 1,4%.

  Αντίθετα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,6% και έκλεισε στα 1.652,90 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα 1,7% υψηλότερα, ενώ το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χαλκό επίσης ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 2,5985 δολάρια η λίβρα, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,4%.


  Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ είναι η διαγραφή κινεζικών εταιρειών από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και ο περιορισμός της έκθεσης των Αμερικανών στην κινεζική αγορά, κυρίως με περιορισμό των επενδύσεων των κρατικών συνταξιοδοτικών funds. Ακριβείς μηχανισμοί για την εξειδίκευση των μέτρων δεν έχουν προβλεφθεί και τα πάντα υπόκεινται στην τελική έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει δώσει το πράσινο φως για τη σχετική συζήτηση, σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ