Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 09:51

  Οι εξελίξεις που θα κινήσουν νομίσματα, χρυσό και πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα

  Οι εξελίξεις που θα κινήσουν νομίσματα, χρυσό και πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις εξελίξεις που επηρέασαν τις βασικές ισοτιμίες την εβδομάδα που πέρασε και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφωθούν την τρέχουσα εβδομάδα περιγράφει η A-quant.

  EURUSD

  To EURUSD είχε μια ελαφρά καθοδική κίνηση την εβδομάδα που μας πέρασε. Τη Δευτέρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή έσπασε καθοδικά το 1.10 αλλά γρήγορα ανέκαμψε και τελικά το κλείσιμο της εβδομάδας ήταν στο 1.1017 με πτώση περίπου 0.5%. Η αναβολή της επίσκεψης στις ΗΠΑ των Κινέζων αξιωματούχων πυροδότησε πάλι σενάρια στη διαφαινόμενη ύφεση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή μετά την πρόσφατη επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σ. Αραβία, επανέφερε μια γενική αναταραχή στις αγορές. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε νέα μείωση επιτοκίων κατά 0.25% από την FED που σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της ECB για νέα ποσοτική χαλάρωση, επέφερε αυτή την ισορροπία του τρόμου. Απ’ ό,τι διαφαίνεται, το EURUSD κινείται σε ένα κανάλι μικρού εύρους, μεταξύ 1.0950 και 1.11 και συνεπώς ευνοούνται στρατηγικές range trading. Στις σημαντικές ανακοινώσεις της εβδομάδας που μπορούν να επηρεάσουν τη διακύμανση της ισοτιμίας, συγκαταλέγονται ο γερμανικός PMI τη Δευτέρα στις 10:30, ο PMI της Ευρωζώνης τη Δευτέρα στις 11:00, η ομιλία του Draghi στην Ευρωβουλή τη Δευτέρα στις 16:00, ο αμερικανικός PMI τη Δευτέρα στις 16:45, τα γερμανικά IFO την Τρίτη στις 11:00, ο δείκτης αμερικανικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης την Τρίτη στις 17:00, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ την Τετάρτη στις 17:00, η έκδοση του οικονομικού δελτίου της ECB την Πέμπτη στις 11:00, η ανακοίνωση του ετησίου αμερικανικού ΑΕΠ την Πέμπτη στις 15:30, η ομιλία του Draghi στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη στις 16:30 και η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών (durable goods) των ΗΠΑ την Παρασκευή στις 15:30.

  GBPUSD

  Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε για το GBPUSD, πολύ κοντά στο άνοιγμα (μόνον 5 pips χαμηλότερα), βάζοντας ένα φρένο στο ανοδικό ράλλυ των τελευταίων εβδομάδων για την ισοτιμία. Αυτό εν πολλοίς ήταν αποτέλεσμα μιας πιθανόν προσωρινής στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αγγλίας σε σχέση με το Brexit. Το πιθανότερο είναι ότι το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις των προηγουμένων εβδομάδων θα συνεχιστεί με συνέπεια η προηγούμενη εβδομάδα να αποτελεί απλώς μια ανάσα πριν τη συνέχιση της ανόδου για το ζεύγος. Το γεγονός αυτό, ευνοεί αγοραστικές θέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1.2730, τιμή που αποτελεί αντίσταση για το ζεύγος. Από πλευράς οικονομικών ανακοινώσεων για την τρέχουσα εβδομάδα, ξεχωρίζουν ο αμερικανικός PMI τη Δευτέρα στις 16:45, ανακοινώσεις για τον Δημόσιο Τομέα του Η.Β. την Τρίτη στις 11:00, ο δείκτης αμερικανικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης την Τρίτη στις 17:00, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ την Τετάρτη στις 17:00, η ανακοίνωση του ετησίου αμερικανικού ΑΕΠ την Πέμπτη στις 15:30 και η ανακοίνωση των παραγγελιών ανθεκτικών αγαθών των ΗΠΑ την Παρασκευή στις 15:30.

  USDJPY

  To USDJPY ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με ισχυρή άνοδο, καλύπτοντας το gap που δημιουργήθηκε μετά τα συμβάντα στη Μέση Ανατολή αλλά τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, ακολούθησε ισχυρή πτώση η οποία πήρε πίσω σχεδόν όλη την άνοδο. Τα γεγονότα του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ και η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου επανέφεραν τη διάθεση επένδυσης σε ασφαλή καταφύγια, όπως είναι το JPY, η οποία ήταν απ’ότι φαίνεται ισχυρότερη από την απογοήτευση που επέφεραν κάποια αρνητικά νέα για την ιαπωνική οικονομία. Η διάθεση επένδυσης σε JPY δε φαίνεται να αλλάζει προς το παρόν, συνεπώς την παρούσα εβδομάδα ευνοούνται θέσεις πώλησης, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το 106.60 ή ακόμα και μέχρι το 105.70. Έντονη εβδομάδα από άποψη οικονομικών ανακοινώσεων και δραστηριοτήτων  για την ιαπωνική οικονομία που σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ που είδαμε στην ανάλυση του EURUSD θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις για το ζεύγος. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη υπάρχει η σημαντική ομιλία του Kuroda(Bank of Japan) στην Osaka στις 08:30, την Τετάρτη στις 02:50 ανακοινώνονται τα πρακτικά της συνάντησης του Ιουλίου για τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας και την Παρασκευή στις 02:30 ανακοινώνεται η τιμή του σημαντικού δείκτη CPI.

  EURJPY

  Το EURJPY ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ανοδικά, αλλά από την Τετάρτη και μετά μπήκε σε μια έντονα καθοδική κίνηση, κλείνοντας τελικά στο 118.48, περίπου 50 pips χαμηλότερα από το άνοιγμα, το οποίο σημειωτέον ήταν με σημαντικό καθοδικό gap. Η διάθεση επένδυσης σε ασφαλή καταφύγια, όπως είναι το JPY, σε συνδυασμό με την αδυναμία του EUR, παρέσυραν το ζεύγος σε αυτή την καθοδική κίνηση. Όσο η ισοτιμία παραμένει κάτω από το 120, το EURJPY δεν δείχνει την απαιτούμενη ορμή ανόδου, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ράλλυ που έχει κάνει από τις 3/9/2019 από το χαμηλό στο 115.85. Η εικόνα παραμένει μικτή και δεν φαίνεται προς το παρόν να ευνοείται κάποια ξεκάθαρη τάση. Τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ιαπωνίας που ενδέχεται να αυξήσουν τη διακύμανση του ζεύγους, αναφέρονται στις αναλύσεις του EURUSD και του USDJPY αντίστοιχα.

  EURGBP

  Η μεγάλη καθοδική κίνηση του EURGBP που ξεκίνησε από τις 12/8/2019, συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα έστω κι αν διαφάνηκαν κάποια σημάδια ανάκαμψης την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η πτώση ωστόσο ήταν πάνω από 0.3%, με κλείσιμο στο 0.8829 και χαμηλό εβδομάδας κάτω από το 0.88, στο 0.8785. Οι θετικές εξελίξεις των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Brexit καθώς και το αδύναμο EUR σχετίζονται άμεσα με αυτό το καθοδικό κανάλι των τελευταίων εβδομάδων. Η καθοδική κίνηση αυτή, θα μπορούσε να συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι το 0.8770 και ίσως μέχρι 0.8660 σε περίπτωση θετικών νέων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα οικονομικά της Ευρώπης και της Αγγλίας που ενδέχεται να αυξήσουν τη διακύμανση του ζεύγους, αναφέρονται στις αναλύσεις του EURUSD και του GBPUSD αντίστοιχα.

  USDCAD

  Το USDCAD, τελικά δεν επηρεάστηκε από τις τιμές του πετρελαίου, παρά μόνο την προηγούμενη Δευτέρα και παρουσίασε μια άνοδο της τάξης του 0.3% περίπου. Η μείωση των επιτοκίων της FED την περασμένη Τετάρτη, επίσης βοήθησε σε αυτή την άνοδο. Η ανοδική κίνηση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί, μέχρι το 1.3330, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα στη Μέση Ανατολή αφού ο Καναδάς και το νόμισμά του επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου. Οικονομικά νέα του Καναδά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ζεύγος και τη διακύμανσή του (εκτός από τα νέα των ΗΠΑ που είδαμε στην ανάλυση του EURUSD) είναι η μόνον ανακοίνωση των πωλήσεων χονδρικής τη Δευτέρα στις 15:30 και συνεπώς το ζεύγος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να επηρεαστεί από το USD αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

  USDCHF

  Ανοδική και η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCHF, έστω κι αν δεν μπόρεσε να φτάσει στο 1:1. Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλά εβδομάδας ήταν στο 0.9983 και το κλείσιμο πάνω από το 0.99, στο 0.9908. Η συμπεριφορά αυτή, δείχνει μια ανθεκτικότητα της ανοδικής κίνησης για το ζεύγος, που ενδέχεται για μια ακόμα εβδομάδα να φλερτάρει με την περιοχή τιμών του 1:1. Υπήρξε μια ανακοπή της ανοδικής κίνησης την Τετάρτη, η οποία συνεχίστηκε και την Πέμπτη ως συνέπεια της μείωσης των επιτοκίων της FED κατά 0.25%. Υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις της ελβετικής οικονομίας (εγχώριες καταθέσεις τη Δευτέρα στις 11:00, οι φθινοπωρινές οικονομικές εκτιμήσεις του ινστιτούτου KOF την Τρίτη στις 10:00, έρευνα ZEW την Τετάρτη στις 11:00 και το ενημερωτικό δελτίο της SNB την Τετάρτη στις 16:00) που συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της οικονομίας των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διακύμανση του ζεύγους ωστόσο καμία από αυτές δεν είναι πολύ σημαντική και συνεπώς η συμπεριφορά του USD αναμένεται να κυριαρχήσει στο ζεύγος αυτή την εβδομάδα.

  AUDUSD

  Ισχυρή καθοδική τάση εμφάνισε το AUDUSD την προηγούμενη εβδομάδα ως συνέπεια της στασιμότητας που εμφάνισαν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κινάς σε σχέση με τον εμπορικό τους πόλεμο και την αναβολή της επίσκεψης Κινέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Η ισοτιμία επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την RBA ότι πρόκειται να μειώσει ξανά τα επιτόκια μέσα στο έτος. Πιο συγκεκριμένα, η εβδομαδιαία πτώση άγγιξε το 1.5% με το κλείσιμο του 0.6762, πολύ κοντά στα χαμηλά εβδομάδας του 0.6759. Το στοίχημα για την παρούσα εβδομάδα είναι αν η ισοτιμία θα σπάσει καθοδικά το 0.67, βάζοντας την ισοτιμία σε καθεστώς όχι απλώς καθόδου αλλά ελεύθερης πτώσης. Νέα της αμερικανικής οικονομίας που θα επηρεάσουν την τιμή και την διακύμανση του AUDUSD αναφέρονται στην ανάλυση του EURUSD ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις για την Αυστραλέζικης και της Κινεζικής οικονομία εκτός από την ανακοίνωση των κενών θέσεων εργασίας της Αυστραλίας την Πέμπτη στις 02:00.

  SP500

  Ο SP500 παρουσίασε μια πλάγια κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας 4 μόνον πόντους κάτω από το εβδομαδιαίο άνοιγμα. Μέσα στην εβδομάδα ο δείκτης υπερέβη τις 3.000 μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 3.022 αλλά την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή είχαμε πτώση μετά τα αρνητικά νέα σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Αν εξαιρέσουμε τα θέματα του εμπορικού πολέμου, η αμερικανική οικονομία και ειδικότερα η κατανάλωση βρίσκονται ακόμα σε ιδιαίτερα καλό σημείο και δεν παρουσιάζουν εμφανή σημάδια κόπωσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ανοικτές κάνουλες ρευστότητας από όλες τις κεντρικές τράπεζες, αναβάλλει τα σενάρια gloom & doom προς το παρόν. Τα κεφάλαια θα πρέπει να κατευθυνθούν κάπου και η αμερικανική αγορά μετοχών ακόμα δεν θεωρείται υπερκορεσμένη. Παρόλα αυτά η συμπεριφορά του δείκτη τις τελευταίες ημέρες με βίαιες επαναφορές κάτω από τις 3.000 μονάδες, ευνοεί σενάρια μίας μικρής διόρθωσης, ενδεχομένως και κάτω από τις 2.970 μονάδες ίσως και μέχρι την περιοχή των 2,940 μονάδων.

  DAX30

  Ο Γερμανικός δείκτης DAX30 συνέχισε την ανοδική του κίνηση, έστω και με μειωμένη ένταση, κλείνοντας στις 12.401 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0.44% περίπου. Υπήρξε ένα κάποιο φρενάρισμα της ανόδου την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή. Αν η άνοδος συνεχιστεί, ενδέχεται να φτάσει στην περιοχή τιμών των 12.600 μονάδων ενώ αν η κίνηση αντιστραφεί και υπάρξει πτώση, είναι πιθανό να δούμε τον DAX30 κοντά στις 12.200 μονάδες.

  FTSE100

  Μετά το ανοδικό gap στο άνοιγμα της προηγούμενης εβδομάδας, ο δείκτης FTSE100 είχε μια ελαφρά ανοδική κίνηση, κλείνοντας στις 7.334 μονάδες ενισχυμένος κατά 0.13% περίπου. Η συμπεριφορά αυτή του δείκτη (άνοδος μετά από ανοδικό gap) δείχνει παγίωση της κίνησης των τελευταίων εβδομάδων με αρχή στις 15/8 και συνεπώς ο δείκτης θα μπορούσε ακόμα και να υπερβεί τις 7.400 μονάδες αυτή την εβδομάδα.

  Χρυσός

  Ο χρυσός είχε μια πλάγια κίνηση δείγμα αβεβαιότητας αλλά εκτοξεύτηκε την Παρασκευή πάνω από τα $1.516, αξιοποιώντας την μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο μετά τα αρνητικά νέα σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Ο χρυσός παραδοσιακά αποτελεί το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και όσο δεν θα υπάρχουν νέα κατευνασμού των αγορών, η ανοδική κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην περιοχή τιμών των $1.540. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την εμμονική παραμονή του χρυσού πάνω από τα $1.500, έστω κι αν την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε τιμές κοντά στα $1.482.

  Πετρέλαιο

  Το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι τα $63,07 μετά από επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία. Η επίθεση αυτή άφησε εκτός περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός πολύ σπάνιο για τα παγκόσμια χρονικά. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως το Ιράν γι’αυτή την επίθεση, ανακοίνωσαν αποστολή στρατευμάτων και τα σύννεφα πολέμου άρχισαν πάλι να συγκεντρώνονται πάνω από την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι αγορές πάντως δείχνουν κατευναστική διάθεση κι έτσι το πετρέλαιο έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στα $58.28. Όσο η παραγωγή πετρελαίου εξομαλύνεται και δεν υπάρχει άμεση πολεμική διάθεση, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να επανέλθουν στην περιοχή των $55.

  *H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοινονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονιμικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com
   

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ